Hlavní obsah

Na změnu zdravotní pojišťovny je čas už jen do konce týdne

Právo, Václav Pegl

Chystáte se změnit zdravotní pojišťovnu? Pak máte čas jen do konce tohoto týdne, tedy do 30. června. Novela zákona 48/1997 Sb., která platí od loňského prosince, totiž zásadně změnila podmínky pro přechod k jiné zdravotní pojišťovně.

Foto: Profimedia.cz

ilustrační foto

Článek

Od uvedeného data můžeme pojišťovnu změnit pouze k 1. lednu následujícího roku. Přihláška ale musí být podána nejpozději šest měsíců před plánovanou změnou zdravotní pojišťovny.

Pokud tedy chcete být pojištěni u nové zdravotní pojišťovny od roku 2013, musíte přihlášku podat nejpozději do 30. června letošního roku.

Jaké doklady předkládáme

Kdo přihlášku k nově vybrané pojišťovně podá od 1. července, musí počítat s tím, že u nové pojišťovny bude registrován až od 1. ledna 2014.

Přihlásit se ke zdravotní pojišťovně je snadné. Stačí zajít na nejbližší pracoviště vybrané zdravotní pojišťovny, vyplnit přihlášku a předložit potřebné doklady.

Formulář je většinou možné získat, popřípadě i vyplnit, na webových stránkách zdravotní pojišťovny. Odevzdává se ale na pobočce, kde pracovník pojišťovny ověří údaje.

„Zájemci o změnu zdravotní pojišťovny by neměli zapomínat potřebné doklady,“ nabádá Hana Kadečková, mluvčí Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra.

Měli by tedy mít s sebou občanský průkaz, rodný list či jiný doklad k ověření totožnosti.

Studenti středních a vysokých škol předloží ještě potvrzení o studiu, senioři potvrzení o přiznání důchodu, nezaměstnaní v evidenci úřadu práce potvrzení z úřadu práce, zaměstnanci adresu a IČ svého zaměstnavatele a osoby samostatně výdělečně činné fotokopii živnostenského listu a doklad o výši záloh na pojistné, vypočtených z vyměřovacího základu.

„Administrativní odhlášení od původní pojišťovny provede nová pojišťovna. O to se zájemce starat nemusí. Má však povinnost do osmi dnů nahlásit změnu pojišťovny svému zaměstnavateli kvůli odvodům pojistného. Změnu by měl nahlásit i svým lékařům,“ dodala Kadečková.

Novorozenec má výjimku

Půlroční čekací lhůta pro přeregistraci k jiné zdravotní pojišťovně neplatí pro první přeregistraci novorozence.

Dnem narození se dítě stane pojištěncem stejné zdravotní pojišťovny, u které je jeho matka. Při první přeregistraci ale stačí dodržet jen termín 1. leden, při dalších už i půlroční čekací lhůtu. Dítě narozené v roce 2012, a to i v druhé půli roku, může jeho zákonný zástupce přihlásit k jiné zdravotní pojišťovně kdykoli v průběhu roku 2012, a to k 1. lednu 2013.

Lidé by měli mít znovu možnost změnit zdravotní pojišťovnu častěji, než jen na počátku roku. Navrhli to senátoři z ODS, ČSSD a TOP 09 v novele zákona o veřejném zdravotním pojištění. Chtějí mimo jiné zrušit povinnost požádat o změnu nejméně půl roku předem. Od příštího roku by lidé podle předlohy mohli opětovně měnit pojišťovnu vždy k prvnímu dni kalendářního čtvrtletí, avšak maximálně jednou za 12 měsíců. Navrhovaná změna ale zatím není schválena.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám