Hlavní obsah

Na frankfurtském letišti stávkuje personál za vyšší hodinovou mzdu

Frankfurt nad Mohanem
Aktualizováno

Od pátečních dvou hodin ráno začala protestní akce bezpečnostního personálu na letišti ve Frankfurtu nad Mohanem. Stávka má trvat až do páteční jedenácté hodiny večer. Odbory požadují zvýšení hodinové mzdy. Na letišti se tvoří fronty cestujících, do 15.00 hodin bylo odvoláno na 60 letů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Letiště ve Frankfurtu nad Mohanem ochromila stávka bezpečnostního personáluVideo: Reuters

 
Článek

Krátce před 15.00 hodin vedení letiště oznámilo, že v pátek už nebude odbaven nikdo z pasažérů, jejichž celková cesta ve Frankfurtu začíná. Odletět mohou pouze ti, kteří na letišti přestupují.

Na letišti se vytvořily velké fronty u bezpečnostních kontrol, v davu dopoledne zkolabovali nejméně dva lidé kvůli velkému horku a nedostatku tekutin. Podle zdravotníků jsou oba mimo ohrožení života. Policie poté zakázala vstup do letištní haly, znovu ji otevřela ve 13.00 hodin. Přednostně bezpečnostními kontrolami procházejí senioři a rodiče s dětmi. Aerolinky začaly nabízet čekajícím pasažérům nápoje.

Podle informací zveřejněných na internetových stránkách Letiště Václava Havla zatím stávka neměla vliv na lety z Frankfurtu do Prahy a opačným směrem.

Frankfurtské letiště zaměstnává v oblastech týkajících se bezpečnostních kontrol zhruba 5000 lidí. Německý odborový svaz Verdi tvrdí, že zaměstnanci dostávají hodinovou mzdu mezi deseti a 13 eury, na letištích v jiných spolkových zemích se však má mzda pohybovat kolem 15 eur za hodinu. Odbory proto požadují zvýšení mzdy na 16 eur, napsala agentura Reuters.

Foto: Johannes Eisele, Reuters

Letadla na letišti ve Fankfurtu nad Mohanem

Lufthansa, která je největší leteckou společností na frankfurtském letišti, dosud odvolala několik desítek letů. Společnost ale oznámila, že většina zrušených letů byla do destinací, které spojuje s Frankfurtem vysokorychlostní železniční spojení. Aerolinky také nabízejí cestujícím postiženým stávkou bezplatnou změnu letenky na jiný termín.

Páteční stávka má výstražný charakter. Odbory chtějí její pomocí posílit svou pozici před nadcházejícím tarifním jednáním se společností Fraport, která frankfurtské letiště provozuje. Rozhovory se uskuteční 5. března a Verdi nevylučuje, že v případě jejich neúspěchu přistoupí k dalším protestním akcím.

Reklama

Výběr článků

Načítám