Hlavní obsah

Na burze se prosadila korekce

Právo, Bedřich Choděra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Rekordní úrovně českého akciového trhu lákají ke korekcím, a ta se, zatím v mírné podobě, dostavila právě ve středu. Nejvíce na burze ztratili akcionáři Českých radiokomunikací, nepatrně zpevnily akcie ČEZ a Erste Bank.

Foto: Václav Vlasák

Maxipes Fík přišel pobavit klienty domovů pro osoby se zdravotním postižením.

Článek

Největší objem obchodů ve SPAD patřil Českému Telecomu, který oslabil o 1,29 procenta na 289,80 Kč, Komerční banka sestoupila o 1,01 procenta na 2537 Kč, Unipetrol o 1,04 procenta na 70,64 Kč. Index PX 50 klesl o 0,04 procenta na 688,2 bodu.

Do druhého kola v souboji o privatizaci Unipetrolu postoupily jen tři firmy - PKN Orlen, MOL a Royal Dutch/Shell. "Privatizace Unipetrolu bude oproti původnímu plánu o měsíc opožděna, protože investoři chtěli více času na vytvoření konsorcií a privatizační komise jim vyhověla. Situace tudíž může být v nejbližší době u těchto akcií nervózní a při poklesu by se daly podle mého názoru tyto akcie spekulativně nakoupit," sdělil Právu Patrik Komárek z makléřské firmy Cyrrus.

Evropské burzy začaly ve středu trochu nejistě, později se jejich indexy vydaly různými směry. V závěru seancí zapůsobilo slabší otevření amerických akciových trhů. Euro v průběhu dne pokračovalo v posilování, ale v závěru dne svoje zisky ztrácelo.

Růstu se těšily například akcie významného výrobce sportovní obuvi a oblečení, německé firmy Adidas-Salamon, které posílily o 2,1 procenta po lepším hodnocení analytiky Deutsche Bank. Akcie tohoto velkého německého peněžního ústavu ale oslabily o 0,3 procenta, protože pozornost veřejnosti je soustředěna na soudní proces se šéfem banky Josefem Ackermannem. Argumentace žaloby spočívá v Ackermannově účasti na nepřátelském převzetí telekomunikační firmy Mannesmann britskou skupinou Vodafone, kterou hodnotí jako poškozování akcionářů.

Náladu investorů do technologických akcií pokazily výsledky předních amerických firem AMD, Motorola a dalších. Cenné papíry evropských výrobců proto oslabily, například německého Infineonu o 1,9 procenta, a francouzské STMicroelectronics o 1,9 procenta.

Švýcarská potravinářská a nápojová skupina Nestlé posílila o 1,5 procenta. Analytici společnosti Morgan Stanley soudí, že její potravinářská část v tomto roce bude zvláště úspěšná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám