Hlavní obsah

Na aerosalonu v Dubaji ukázali první elektrické závodní letadlo

Novinky, tov

Elektrické závodní letadlo, které dokáže na baterii létat rychlostí kolem 482 kilometrů za hodinu, představili v neděli na leteckém veletrhu v Dubaji. Cílem je mimo jiné i testování a rozvoj technologie pro osobní dopravu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na letecké show v Dubaji představili elektrické závodní letounyVideo: AP

 
Článek

Elektrický závodní letoun White Lightning (Bílý blesk) vyrábí britská Condor Aviation. Lithiová baterie mu na jedno nabití dovolují letět pět minut na maximální výkon a deset minut na rezervu s omezeným výkonem. Na aerosalonu v Dubaji byl představen jako první elektrické závodní letadlo světa.

Příští rok by se měly konat první mezinárodní závody elektrických letadel Air Race E, kde bude osm strojů soutěžit na pětikilometrovém okruhu místy jen deset metrů nad zemí.

„Závody poskytnou prostor pro testování a inovace a urychlí cestu k elektrické letecké dopravě,“ řekl Reuters zakladatel a ředitel Air Race E Jeff Zaltman. Za projektem stojí i evropský výrobce letadel Airbus.

Závody v historii pomáhaly zdokonalování technologií třeba u automobilů.

Izraelská firma představila elektrické dopravní letadlo

Ekonomika

Výrobci letadel se zaměřují na alternativní pohony kvůli vlivu spalování fosilních paliv na životní prostředí. V některých zemích, jako je například Švédsko, lidé i firmy kvůli ekologii omezují létání a nahrazují jej třeba videokonferencemi nebo železniční dopravou.

Řada firem včetně například společnosti Uber pracuje také na vývoji létajících aut na elektrický pohon. Minulý měsíc oznámil Airbus, že na takovém konceptu pracuje s automobilkou Porsche z koncernu Volkswagen.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám