Hlavní obsah

Most u Černé Hory hrozí zřícením, část silnice z Brna na Svitavy se zavře

Právo, pko

Špatná zpráva pro řidiče a zejména pro obyvatele Černé Hory na Blanensku přišla ve čtvrtek odpoledne od Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Opravovaný most u městysu na trase jedné z nejfrekventovanějších silnic na jižní Moravě, na silnici 1/43, totiž musí být kvůli havarijnímu stavu zcela uzavřen a tisíce aut a kamiónů tak budou proudit skrz obec.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Most u Černé Hory na Blanensku hrozí zřícením.

Článek

Stavbaři opravovali most už několik týdnů, přitom ale přišli na to, že jeho stav je horší, než se předpokládalo. Podle mluvčího ŘSD Jana Rýdla by se most mohl dokonce i zřítit. Ředitel brněnského závodu ŘSD David Fiala dokonce řekl, že bude do budoucna nutné starý most zbourat a postavit úplně nový, což bude stát desítky miliónů korun.

Černou Horu tak čeká dopravní peklo, už nyní doprava v městysu výrazně zhoustla, neboť přes obec mířila kvůli opravě mostu doprava ve směru od Svitav na Brno. V opačném směru mohli řidiči projíždět přes stavbu.

Nyní se most uzavře nejméně na celé prázdniny. Pokud ho bude možné z jedné strany podepřít, v září by se mohl podle Fialy znovu v jednom směru na tři měsíce otevřít.  Pak se začne demolovat a nový most by měl postaven do konce příštího roku.

Silnice 1/43 je už roky beznadějně přetížená a dávno nestačí současnému provozu. I proto je dějištěm častých tragických nehod, na konci dubna například při havárii nedaleko Černé Hory zemřeli tři lidé. Stavba dálnice D43, která by měla ulevit obcím i řidičům, je ale stále v nedohlednu.

Reklama

Výběr článků

Načítám