Hlavní obsah

MMF zhoršil výhled české ekonomiky na příští rok

Novinky, ČTK, bož

Česká ekonomika příští rok vykáže růst hrubého domácího produktu (HDP) o 5,1 procenta, předpokládá ve svém podzimním výhledu světové ekonomiky Mezinárodní měnový fond (MMF). Zhoršil tak výhled z dubna, kdy Česku předpovídal růst o 7,5 procenta.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Roční vývoj HDP

Článek

Propad na letošní rok ale měnový fond nechal v případě české ekonomiky beze změn. Stejně jako v dubnu očekává, že HDP kvůli dopadům pandemie klesne o 6,5 procenta.

„Pokles HDP České republiky o 6,5 procenta se může pro letošní rok ukázat coby poměrně dobrý odhad, je zde nicméně riziko, že celkový propad může být i o něco silnější kvůli nejrůznějším omezením souvisejícím s koronavirem,” uvedl analytik Generali Investments Radomír Jáč.

Sousední Německo, náš hlavní obchodní partner, podle MMF letos propadne o 6 procent. Jde o zlepšení odhadu, původně se počítalo s poklesem jeho ekonomiky o 7,8 procenta. Příští rok má potom Německo růst o 4,2 procenta. V tomto případě MMF odhad zhoršil, náš západní soused totiž podle předchozí prognózy měl růst o 5,4 procenta.

Restaurace, bary a kluby úplně zavřou

Domácí

Sousednímu Slovensku výrazně zlepšil odhad růstu na příští rok z pěti procent na 6,9 procenta. Odhad pro letošek však MMF Slovensku snížil z poklesu o 6,2 procenta na propad o 7,1 procenta.

Ministerstvo financí v zářijové prognóze očekávalo pokles o 6,6 procenta, Česká národní banka (ČNB) v srpnovém výhledu předpověděla pokles ekonomiky o 8,2 procenta.

Růst netáhne průmysl, opravují ekonomové politiky

Česká vláda sáhla v posledních dnech k novým restriktivním opatřením. Zavřely zoologické zahrady, kina, bazény či fitness centra. Ve středu zavírají také restaurace, hospody a základní školy.

Služby, tedy i posilovny, tvoří 60 procent ekonomiky, opravili ekonomové prezidenta

Ekonomika

Tato opatření budou mít nesporný dopad na ekonomiku. Přesto prezident republiky Miloš Zeman o víkendu zpochybnil fakt, „že ekonomický růst souvisí s posilovnami”, a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) v České televizi řekla, že průmysl „má největší podíl na HDP”.

Ekonomové však upozornili, že služby, mezi něž patří například posilovny, bazény či restaurace, dnes tvoří 60 procent českého hrubého domácího produktu (HDP) a průmysl se na ekonomice podílí jen z 36 procent.

Reklama

Související články

Od středy se zavřou všechny školy

Od středy se zavřou všechny školy kromě mateřských, a to až do 1. listopadu. V pondělí večer o tom rozhodla vláda premiéra Andreje Babiše (ANO). Opatření mají...

Výběr článků

Načítám