Hlavní obsah

MMF zatím Ukrajině nepůjčí. Kvůli blokádě východu země

Kyjev

Mezinárodní měnový fond odložil rozhodnutí o uvolnění další části finanční pomoci Ukrajině. Fond musí zhodnotit dopad nedávného rozhodnutí Kyjeva o zablokování nákladní dopravy na východ země, který ovládají separatisté. Řekli to v neděli ukrajinští vládní činitelé a MMF to potvrdil.

Foto: Alexander Ermochenko, ČTK/AP

Příslušník separatistických jednotek na přechodu mezi územím ovládaným ukrajinskou vládou a oblastí pod kontrolou rebelů v Luhansku.

Článek

Výkonná rada MMF měla v pondělí schválit uvolnění další částky z programu z roku 2014, který předpokládá pomoc v celkovém objemu 17,5 miliardy dolarů (440 miliard Kč). Ministerstvo financí a centrální banka ale uvedly, že před poskytnutím peněz se musí posoudit ekonomický dopad středečního rozhodnutí ukrajinské bezpečnostní rady pozastavit veškerou nákladní dopravu na separatistická území.

Podle ekonomů by tento krok mohl výrazně zhoršit ukrajinské hospodářské potíže a ohrozit křehké příměří na východě. Vůdcové separatistů v reakci na vládní krok pohrozili uspořádáním referenda o připojení východoukrajinského Donbasu k Rusku.

Kyjev: Chceme zpět průmysl

Kyjev podmínil zrušení blokády nákladní dopravy tím, že separatistické republiky musí vrátit Ukrajině zabavené průmyslové podniky. Ty ale separatisté na začátku měsíce převzali pod svou kontrolu v reakci na blokádu železničního spojení s Donbasem, kterou uplatňují ukrajinští nacionalističtí radikálové.

Jejich blokáda od ledna způsobuje potíže také Kyjevu, protože ochromila přepravu uhlí z východu na západ země a ohrozila dodávky elektřiny řadě ukrajinských podniků a domácností.

Centrální banka už dříve uvedla, že hospodářský růst země by v případě přetrvání blokády východu mohl letos zpomalit na 1,5 procenta, polovinu proti dosud předpovídanému tempu. MMF nyní zajistí aktualizované makroekonomické prognózy, uvedla v neděli centrální banka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám