Hlavní obsah

Ministerstvo řeší, jak se vlastně bude pro příspěvek 5000 korun posuzovat domácnost

– Praha

Ministerstvo práce nyní řeší, jak se budou posuzovat domácnosti a kontrolovat jejich příjmy pro získání plánovaného příspěvku 5000 korun na děti. Někteří rodiče totiž nejsou sezdaní, občas mají každý jiné hlášené trvalé bydliště, ač fakticky bydlí spolu.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka

Článek

Na druhou stranu část rodičů spolu nežije, i když jsou sezdaní. A další jsou rozvedení, ale stále žijí spolu.

Ministr práce Marina Jurečka (KDU-ČSL) v Radiožurnálu uvedl, že pro posouzení příjmů se bude muset dát dohromady velké množství databází. Například česká správa sociálního zabezpečení má přehled o odvodech zaměstnanců z jejich příjmu či o vyplacených důchodech. „Proti tomu jsme schopni postavit data ministerstva financí, kde vidíme, kdo nárokuje slevy na děti,“ dodal šéf resortu. Zmínil, že využít je možné i registr obyvatel či údaje o svěření dětí do péče.

Podle vládního záměru by domácnosti s ročním příjmem do milionu korun hrubého mohly do konce srpna získat 5000 korun na dítě do 18 let. Přesné podmínky stanoví ministerstvo v připravovaném zákoně.

„V zákoně budeme muset všechny podmínky doladit. Budeme muset doladit třeba i to, jakým způsobem to (příjem domácnosti) budeme řešit u živnostníků. Ono to není tak úplně jednoduché, jak to na první pohled vypadá,“ uvedl.

Podle něj by bylo pro úřady nejjednodušší, kdyby příspěvek dostaly všechny děti bez rozdílu. Uvedl, že rozdíl ve vyplácené sumě pro všechny děti a pro ty, které žijí v domácnosti s příjmem do milionu korun hrubého ročně, je miliarda korun.

Vláda se spletla. Na příspěvek 5000 Kč za dítě nakonec dosáhne méně rodin

Domácí

Jurečka také předpokládá, že hranice milionu hrubého je už definitivní. Minulou středu po jednání kabinetu původně oznámil, že se má jednat o příjem do milionu korun čistého za rok. O víkendu pak své vyjádření opravil.

Reklama

Výběr článků

Načítám