Hlavní obsah

Meziroční inflace v červnu zpomalila na 2,3 procenta. Vejce zdražila o 24 procent

Novinky, bož
Aktualizováno

Spotřebitelské ceny zůstaly v červnu na úrovni předchozího měsíce května, meziročně se pak zvýšily o 2,3 procenta, zatímco v květnu to bylo o 2,4 procenta. Vyplývá to z údajů, které ve středu zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Rostly zejména ceny potravin. Ceny vajec stouply meziročně o 23,6 procenta.

Foto: David Ryneš, Novinky

Inflace v Česku

Článek

Jak již Novinky v předchozím týdnu informovaly, nejvyšší ceny v historii nyní Češi platí za máslo. Cena 250 gramů másla vychází průměrně na 46,87 koruny, což je o 40 procent více než v minulém roce a o 11,6 procenta více než v květnu. [celá zpráva]

Ceny mléka vzrostly proti květnu o 2,8 procenta a proti loňskému roku o 10,4 procenta. Meziročně šly výrazně nahoru i ceny sýrů o 15,9 procenta, jogurtů o 13,5 procenta a cukru o 21,2 procenta.

Meziměsíčně klesaly naopak ceny pohonných hmot o 1,9 procenta, meziročně pak ceny mobilních telefonů o 14,1 procenta, tepla a teplé vody o 2,2 procenta a zemního plynu o 0,8 procenta.

Zvýší ČNB úrokové sazby?

„Meziroční růst cen v červnu dle očekávání zpomalil z květnových 2,4 procenta na 2,3 procenta. Hlavní příčina slabšího růstu cen jde na vrub zpomalení meziročního růstu cen u pohonných hmot,“ sdělil Novinkám hlavní ekonom ING Bank Jakub Seidler.

„Inflace by se měla tento rok po celou dobu držet nad dvouprocentním inflačním cílem ČNB. Navíc očekáváme, že na podzim ještě zrychlí na 2,5 procenta,“ uvedl ekonom Komerční banky Viktor Zeisel.

Jak Zeisel, tak Seidler se domnívají, že Česká národní banka zřejmě v nejbližší době přistoupí ke zvýšení historicky nízkých úrokových sazeb.

Opačný názor zastává analytik ČSOB Petr Dufek. „Pro centrální banku znamená dnešní inflační číslo tak trochu dilema. Zatímco chce brzy zvyšovat své úrokové sazby, musí vzít v potaz, že za prvé inflace stojí především na potravinách, za druhé meziroční inflace se může velmi brzy dostat zpět pod dvouprocentní hranici, a za třetí nemůže opomenout riziko dalšího posílení koruny,“ řekl Novinkám.

„Dnešní číslo tak spíše nahrává odkladu tohoto zásadního rozhodnutí, které by si trh mohl interpretovat jako začátek cyklu měnové restrikce,“ domnívá se Dufek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám