Hlavní obsah

Měkký brexit bude pro Brity mnohem horší než ten tvrdý, varuje ekonom

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podmínky takzvaného měkkého brexitu by pro Brity byly daleko hůře přijatelné než brexit tvrdý. Napsal to belgický politický ekonom Matthias Matthijs v dopise britskému deníku Financial Times. Pokud by Británie zůstala na společném trhu a v celní unii, neměla by možnost sjednat si bilaterální obchodní dohody.

Foto: Yves Herman, Reuters

Pokud by Británie zůstala na společném trhu a v celní unii, neměla by možnost sjednat si bilaterální obchodní dohody.

Článek

„Jako Belgičan s myšlenkou měkkého brexitu sympatizuji, ale nejsem si jistý, proč by ji kterýkoliv Brit měl vidět jako dobrý nápad,” uvedl ekonom, který působí na americké Univerzitě Johnse Hopkinse.

Britové hlasovali pro brexit na základě představy, že opět získají kontrolu. V případě měkkého brexitu, kdy by vystoupili z EU, ale zůstali součástí členy Evropského hospodářského prostoru (společného trhu) a měnové unie, by o jakoukoliv kontrolu přišli.

Foto: Novinky.cz s použitím Bloomberg

Varianty evropské integrace a velikosti evropských ekonomik.

Nejen, že by stejně jako dosud nesměli uzavřít jakoukoliv bilaterální dohodu o volném obchodu. Dokonce by museli akceptovat jakoukoliv dohodu, kterou EU uzavře, aniž by měli možnost ovlivnit její podmínky. Tato varianta je rovněž známa jako takzvaný norský model.

„Británie bude nadále přispívat nemalými částkami do rozpočtu EU, aniž by se jí cokoliv vrátilo ve formě strukturálních nebo kohezních fondů,” připomněl Matthijs.

„A konečně, za privilegium setrvání na společném trhu a v celní unii EU po Británii požaduje platbu ve výši okolo 100 miliard liber,” zdůraznil ekonom s tím, že nechápe, proč britský establishment tuto formu brexitu stále více propaguje.

Reklama

Související témata:

Související články

Stále více Britů se po brexitu chce stát Němci

Tváří v tvář brexitu stále více Britů žádá o německé občanství. Vyplynulo to z analýzy německého týdeníku Frankfurter Allgemeine Woche, podle níž od referenda,...

Výběr článků

Načítám