Hlavní obsah

Manažeři velkých společností zveřejní výši svých platů

PRAHA

Vedení akciových společností bude muset v dubnu prozradit akcionářům, jaký je jejich příjem. Dosud zveřejňovali jen mimořádné odměny. ODS se normu pokusila v pátek ve Sněmovně změnit, ale neúspěšně. Firmy tak musejí platy zveřejnit ve svých výročních zprávách.

Foto: Martina Sihelská

Obrazem ze startu závodu.

Článek

Zákon o podnikání na kapitálových trzích, který Sněmovna schválila na konci minulého roku ukládá manažerům společností zveřejňovat před akcionáři své platy. Dozvědí se tak, jaký má plat například generální ředitel Českého Telecomu Gabriel Berdár nebo šéf ČEZu Martin Roman.

Zveřejňovat platy nejvyšších manažerů je běžné především v anglosaských zemích.

Opoziční ODS se platnost zákona snažila v pátek ve Sněmovně zvrátit. Poslanec Pavel Suchánek navrhl v rámci novely zákona o konkurzu a vyrovnání a v rámci zákona o změnách ve spotřebních daních několik návrhů, které měly zveřejňování platů souhrnně omezit.

ODS neuspěla ve dvou zákonech

Poslanci změny schválili pouze v zákoně o konkurzu, který ale nakonec zamítly jako celek. [celá zpráva]. Do zákona, který zdražuje cigarety [celá zpráva] se tyto návrhy už nedostaly.

Manažeři by podle jeho návrhů měli své příjmy zveřejňovat souhrnné, aby nešlo poznat, kolik který konkrétně bere a jak vysoké byly jeho prémie. Suchánek tvrdí, že zveřejňování platů by mohlo omezit chuť firem vstupovat na burzu, protože pak by se na ně zákon začal vztahovat.

Vládní strany si pozměňovacích návrhů všimly a zamítly je.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám