Hlavní obsah

Maloobchodní tržby v dubnu zrychlily pokles na 4,1 procenta

– Praha

Maloobchodní tržby v dubnu bez sezonního očistění zrychlily meziroční pokles na 4,1 procenta po březnovém revidovaném snížení o 0,4 procenta. Klesly tržby v maloobchodě, zejména u potravin a za pohonné hmoty, i tržby za prodej a opravy automobilů, uvedl v úterý Český statistický úřad.

Foto: Profimedia.cz

ilustrační foto

Článek

Meziměsíčně po očištění o sezonní vlivy se tržby v maloobchodě včetně prodeje a oprav motorových vozidel v dubnu reálně snížily o 2,1 procenta.

Sezonně očištěné tržby za prodej a opravy motorových vozidel se v dubnu snížily reálně meziměsíčně o 3,8 procenta a meziročně očištěné i neočištěné o pracovní dny klesly o šest procent. Meziročně neočištěné tržby za prodej motorových vozidel včetně náhradních dílů se snížily o 6,4 procenta a za opravy o 3,1 procenta.

V maloobchodě včetně prodeje pohonných hmot sezonně očištěné tržby klesly reálně meziměsíčně o 1,4 procenta a meziročně očištěné o pracovní dny o 3,2 procenta, shodně jako bez očištění. Meziročně neočištěné tržby za prodej pohonných hmot klesly o 7,1 procenta, za potraviny o 5,8 procenta a za nepotravinářské zboží o 0,2 procenta.

Lidé šetří na potravinách

Tržby z prodeje potravin klesly již dvanáctý měsíc po sobě, a to o šest procent v nespecializovaných a o 3,5 procenta ve specializovaných prodejnách. Pokles tržeb však zaznamenal po šestiměsíčním růstu také prodej nepotravinářského zboží. Nejvýrazněji, o 7,9 procenta, klesly tržby v nespecializovaných prodejnách s převahou nepotravinářského zboží.

Oživil se naopak prodej přes internet či prostřednictvím zásilkové služby s růstem o 9,6 procenta. Dařilo se s růstem 5,9 procenta i nadále prodeji počítačů a komunikačních zařízení, o 3,9 procenta pokračoval růst prodeje oděvů a obuvi a o 3,7 procenta farmaceutického, zdravotnického a kosmetického zboží.

Cenový deflátor ke stejnému období předcházejícího roku bez vlivu DPH činil 101,3 procenta a byl ovlivněn zejména vyššími cenami pohonných hmot a potravin. Naopak nejvíce se snížily ceny v prodejnách s počítačovým a komunikačním zařízením.

Reklama

Výběr článků

Načítám