Hlavní obsah

Makléř Société Générale dostal tři roky, má zaplatit pět miliard eur

– Paříž • Aktualizováno

Bývalý makléř francouzské banky Société Générale Jérôme Kerviel byl odsouzen ke třem letům vězení nepodmíněně za svou roli v jednom z největších obchodních podvodů v historii. Další dva roky vězení mu pařížský soud podmíněně odložil. Soud rovněž nařídil, aby Kerviel bance Société Générale vrátil 4,9 miliardy eur (asi 120 miliard korun), o které ji svými nepovolenými obchody připravil.

Foto: Profimedia.cz

Jérôme Kerviel

Článek

Soud shledal Kerviela vinným ve všech bodech obžaloby. Kervielův právní zástupce Olivier Metzner uvedl, že se proti rozsudku odvolá. Kerviel svou obhajobu stavěl na tom, že jeho nadřízení věděli o tom, co dělá, a že překračuje interní limity. Dokud vydělával, bance to prý nevadilo, až když nashromáždil vysokou ztrátu, banka jej prý hodila přes palubu. To ale lidé ze Société Générale odmítají.

Případ je ostře sledován mimo jiné proto, že se v něm utkala největší právnická esa z Paříže. Kervielův právník Metzner už zastupoval celou řadu celebrit, například bývalého panamského diktátora Manuela Noriegu, bývalého ředitele francouzského koncernu Vivendi Jeana-Marie Messiera i bývalého francouzského premiéra Dominiqua de Villepina.

Proces s třiatřicetiletým makléřem Kervielem, synem kadeřnice a kovodělníka, začal 8. června letošního roku a trval do 25. června. Kerviel nastoupil do Société Générale v roce 2000, o pět let později dosáhl postu makléře. S riskováním začal v malém a banka mu údajně postupně zvyšovala strop, když viděla, že mu obchody vycházejí. O celé kauze napsal knihu s názvem "Uvězněný ve spirále. Vzpomínky makléře".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám