Hlavní obsah

Majiteli obchodů Albert klesl zisk na 14,5 miliardy, čtvrtletí zakončil ve ztrátě

Bohumír Žídek, Novinky, Bohumír Žídek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nizozemské společnosti Ahold Delhaize v loňském roce klesl zisk o 21 procent na 1,4 miliardy eur (36,15 miliardy korun). Náklady na koronavirovou pandemii společnost vyčíslila na 680 milionů eur (17,56 miliardy korun). Vyplývá to z výsledků hospodaření, jež společnost zveřejnila ve středu.

Foto: Eva Plevier, Reuters

Logo společnosti Ahold Delhaize před jejím sídlem v nizozemském Zaandamu

Článek

V posledním čtvrtletí přitom společnost vykázala ztrátu devět milionů eur (232 milionů korun) oproti zisku 544 milionů eur (14 miliard korun) o rok dříve.

Prudký meziroční pokles zisku ve čtvrtém čtvrtletí do několikamilionové ztráty vysvětluje mimořádnými položkami vyplývajícími ze změn penzijních plánů v USA a urovnáním sporů.

Při očištění o mimořádné položky společnost kalkuluje se čtvrtletním ziskem 561 milionů eur (14,5 miliardy korun). I tak by šlo o meziroční pokles o jedno procento.

„Jsme potěšeni očištěnými čtvrtletními výsledky jak ve Spojených státech, tak v Evropě,” uvedl šéf Ahold Delhaize Frans Muller.

Albert od Nového roku zvedne mzdy na prodejnách

Ekonomika

Tržby se ve čtvrtletí meziročně zvýšily o 18 procent na 19,6 miliardy eur (506,6 miliardy korun) z 17,38 miliardy. V USA tržby vzrostly o 18,7 procenta na 11,425 miliardy eur (295 miliardy korun) a v Evropě o 17,1 procenta na 8,175 miliardy eur (211 miliard korun).

V Nizozemsku firma provozuje řetězec prodejen Albert Hein, v USA řetězce Stop & Shop a Giant.

Ahold Delhaize vznikl v roce 2016 fúzí původně samostatných společností Ahold a Delhaize. V Česku aktuálně provozuje 300 supermarketů a hypermarketů pod značkou Albert. V minulosti využívala také značky Hypernova.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám