Hlavní obsah

Majiteli hotelů InterContinental a Holiday Inn stoupl zisk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hotelové společnosti InterContinental Hotels Group (IHG) vzrostl v loňském roce provozní zisk o čtyři procenta na 707 miliónů dolarů (18,1 miliardy korun) a překonal očekávání analytiků. K růstu přispěla poptávka na americkém kontinentu, uvedla v úterý společnost, která provozuje přes 5000 hotelů ve 100 zemích pod značkami jako Crowne Plaza, Holiday Inn a InterContinental.

Foto: Profimedia.cz

Hotel InterContinental v Praze

Článek

Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali v průměru provozní zisk 695 miliónů USD. Příjem na pokoj, hlavní ukazatel zdraví hotelového průmyslu, se v posledním čtvrtletí meziročně zvýšil o 1,7 procenta a zrychlil z 1,3 procenta ve třetím čtvrtletí.

Firma současně oznámila, že zvýší dividendu o 11 procent na 94 centů. Zpráva poslala akcie firmy během dne vzhůru až na nový rekord.

Hotelové skupiny po celém světě bojují s nejistým ekonomickým výhledem, s poklesem cestování do Evropy po sérii teroristických útoků a s konkurencí od internetových společností jako Airbnb. Tyto problémy přiměly některé hotelové skupiny ke slučování. IHG však několikrát zopakovala, že plánuje zůstat sama, zaměřit se na firemní klientelu a expandovat se svým modelem, kdy spíše hotely pouze provozuje, než by je přímo vlastnila.

IHG navíc poškodil pokles ropného průmyslu, protože 14 procent hotelových pokojů skupiny v USA je ve státech zaměřených na těžbu ropy. Průměr pro velké hotelové řetězce v USA přitom činí deset procent pokojů v těžařských státech. IHG však v úterý uvedla, že letos čeká oživení poptávky od zákazníků z ropného průmyslu díky růstu cen ropy, který zmírňuje tlak na sektor.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám