Hlavní obsah

Majitelé domů předali ve Štrasburku žalobu na ČR

PRAHA

Hnutí na obranu majitelů realit předalo v úterý Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku žalobu na Českou republiku. Stát žaluje proto, že stále drží regulované nájemné. Žalobu na stát podá více než 100 majitelů domů.

Článek

Podle právníka hnutí na obranu majitelů realit Stanislava Němce by soud měl asi rok jednat o tom, zda žalobu vůbec přijme, pokud ano, bude podle Němce rozhodovat asi dva roky.

Mluvčí ministerstva spravedlnosti Petr Dimun přiznal, že resort už připravuje obhajobu českého státu. Podle něj je pravděpodobné, že soud žalobu majitelů domů přijme a stát se bude muset hájit.

Obhajobě by pomohlo, když by ČR zrychlila přípravu zákona o nájemném, aby Štrasburku ukázala, že se snaží s regulací nájmů skončit.

Majitelé domů se pro žaloby rozhodli poté, co Evropský soud rozhodl ve prospěch majitelky domu v Polsku, která stát žalovala ze stejného důvodu. Polsko od soudu dostalo půl roku na to, aby s regulací nájmů skončilo.

Představitel hnutí Girolamo Giormani odhaduje, že pokud se připojí k žalobám všichni soukromí majitelé domů, vyšplhá se náhrada škod vůči republice na více než 50 miliard korun. Pokud by se připojila města a obce, částka by se podle něj navýšila desetkrát, tedy na 500 miliard korun.

Zákon se zpozdil

Ministerstvo pro místní rozvoj mělo návrh zákona o nájemném připravený. Počítalo v něm s růstem regulovaných nájmů o osm procent ročně. To ale neodpovídalo požadavku  majitelů, kteří chtějí, aby nájem alespoň pokrýval náklady na provoz a opravy domu.

Na základě rozsudku a hrozbě žalob resort návrh stáhnul a chce ho přepracovat a vzít ohled na rozhodnutí Evropského soudu vůči Polsku. "Ministr Paroubek požádal vládu o krátký odklad našeho návrhu abychom tuto komparaci mohli provést," řekl Novinkám náměstek ministerstva pro místní rozvoj Ivan Přikryl.

Podle něj je ale nevýhoda, že není velký prostor na diskuzi, protože zákon se musí do Sněmovny dostat nejpozději v létě. Pak už nemá šanci projít. Stát současně se zákonem počítá i se sociálními kompenzacemi pro lidi, jejichž náklady na bydlení by přesáhly třetinu příjmů.

V ČR chybí zákon o nájemném už několik let. Normy, které stát pro regulaci schvaloval, zrušil v roce 2002 Ústavní soud. Od té doby se čeká na nový zákon.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám