Hlavní obsah

Majitelé domů budou stát žalovat o desítky miliard korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Soukromí majitelé domů podají v nejbližších týdnech žalobu u Evropského soudu ve Štrasburku na český stát. Chtějí jej žalovat o 30 až 50 miliard korun. Suma má majitelům nahradit částky, o které přicházejí kvůli regulovanému nájemnému. Sumy, které vyberou, prý nepokrývají ani náklady na údržbu domů.

Foto: Jan Kaše

Kouzlo staré kuchyně

Článek

Místopředseda Občanského sdružení majitelů domů Robert Axamit navíc tvrdí, že žalovaná částka se může ještě zvýšit, pokud se k žalobě připojí i obce.

Majitelé domu chtějí, aby se regulované nájemné zvýšilo alespoň na 49 korun za metr čtvereční na měsíc. Tuto částku určil Ústav soudního inženýrství. Nyní je výše regulovaných nájmů kolem 30 korun na metr čtvereční za měsíc. Za byt 2+1 tak rodina žijící v takovém bytě platí kolem 1500 korun. Tržní nájemné je přitom několikanásobně vyšší.

Žaloby do Štrasburku chystají také členové Hnutí na obranu majitelů realit. Výši, kterou budou požadovat, zveřejní hnutí příští týden.

Zákon o nájemném v ČR chybí už od roku 2002, kdy Ústavní soud zrušil vyhlášku, která regulaci přikazovala.

Inspirace v Polsku

Majitelé domů se pro žaloby definitivně rozhodli poté, co Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku, dal za pravdu v obdobném problému majitelům domů v Polsku. Nařídil státu, že do půl roku musí ceny deregulovat tak, aby na nich majitelé domů neprodělávali.

Stát se obává, že pokud by nájemné dereguloval, příliš to zatíží jeho rozpočet, protože bude muset doplácet částky rodinám, které na nájem nebudou mít. Podle připravovaného zákona by náklady na bydlení neměly přesáhnout třetinu příjmů domácnosti.

Připraven je růst o osm procent ročně

Ministerstvo pro místní rozvoj počítá s tím, že nájemné by mělo postupně růst až na tři procenta z tržní ceny nemovistosti ročně. V příštích letech by se zvyšovalo o osm procent ročně. Poprvé podle Paroubka vzrostou 1. ledna 2006. Podmínkou ale je, že parlament schválí příslušný zákon. [celá zpráva]

Problém regulace nájemného se v České republice týká zhruba 750 tisíc bytů, tedy téměř pětiny trvale obydlených bytů. Soukromým majitelům patří kolem 300 tisíc bytů, zbytek patří obcím.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám