Hlavní obsah

Majetek 50 nejbohatších v USA je stejný jako 165 milionů nejchudších

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Majetek 50 nejbohatších Američanů je v současnosti tak velký, jako majetek 165 milionů nejchudších, protože pandemie nemoci covid-19 přetváří ekonomiku způsobem, který neúměrně odměňuje malou skupinu miliardářů.

Foto: Jose Luis Gonzalez, Reuters

Na ilustračním snímku americké dolary

Článek

Nová data centrální banky USA (Fed), která přinášejí komplexní pohled na bohatství Američanů v první polovině letošního roku, upozorňují také na výrazné rozdíly v bohatství podle rasy, věku a třídy, upozornila agentura Bloomberg.

Hodnota majetku jednoho procenta nejbohatších Američanů nyní činí 34,2 bilionu USD (791,4 bilionu Kč). Naopak majetek 50 procent nejchudších, tedy zhruba 165 milionů lidí, dosahuje jen 2,08 bilionu USD. To představuje 1,9 procenta veškerého bohatství domácností. Hodnota majetku 50 nejbohatších pak podle údajů agentury Bloomberg činí téměř dva biliony USD a od počátku roku stoupla o 339 miliard.

Debatě kandidátů na viceprezidenta USA vévodila pandemie, nejvíce ale zaujala moucha

Amerika

Podle odhadu Fedu je ve vlastnictví deseti procent nejbohatších domácností 69 procent bohatství země, tedy 77,3 bilionu USD. Na konci 80. let minulého století jejich podíl na celkovém bohatství činil 60,9 procenta. Jedno procento nejbohatších pak vlastní 30,5 procenta majetku proti 23,7 procentům v roce 1989. Naopak podíl dolních padesáti procent klesl na 1,9 procenta z 3,6 procenta.

Covid-19 prohloubil nerovnost v USA. Ztráty pracovních míst dopadly hlavně na pracovníky ve službách s nízkými mzdami a koronavirem se neúměrně nakazilo nebělošské obyvatelstvo. Mnoho lidí z vyšší střední třídy pak může pracovat z domova a sledují, jak jim roste hodnota na důchodových účtech poté, co americké ministerstvo financí a Fed začaly pumpovat do ekonomiky a na trhy finanční pomoc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám