Hlavní obsah

Loterie, herny i kasina budou mít těžší život

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Více peněz na rozjezd herny či kasina, přesné údaje o tom, odkud firma peníze má a kam své výdělky dává. To jsou jen některé z nových podmínek, které budou muset nově splnit provozovatelé loterií, kasin a heren. Zpřísnění jejich podnikání ve středu schválila vláda.

Článek

Novým zájemcům o tento byznys už také nebude stačit jen když jejich žádost prověří ministerstvo financí. "Při žádosti o povolení bude MF spolupracovat s ministerstvem vnitra, které prověří žadatele z hlediska bezpečnosti státu a legalizace výnosů z trestné činnosti," shrnul mluvčí ministertva financí Marek Zeman.

Firmy také budou muset přesně udat, kam šly peníze, které ze zákona odvádějí na veřejně prospěšné účely. Tyto výpisy budou muset nejen poskytovat ministerstvu financí, ale také je zveřejnit na internetu. Navíc budou mít zakázáno odvádět peníze do nadací, které samy založily.

Větší práva pro obce

Zákon také dává obcím možnost, aby vyhláškami samy omezily herny na svém územím, mohou je dokonce i úplně zakázat.

Ministerstvo financí už dříve přiznalo, že nyní schválený zákon plánovalo sepsat už delší dobu, jeho přípravu ale urychlil loni v létě výbuch v kasinu v pražské ulici Na Příkopech. Po něm se strhla kritika toho, jací lidé podobné podniky v ČR vlastní a provozují. S žádostí o provozování kasina přišly například dvě dvacetileté dívky. V ruce měly desítky miliónů na rozjezd firmy.

Česko má na počet obyvatel největší počet heren a kasin v Evropě.

Reklama

Související témata:

Související články

Češi loni prosázeli 85 miliard korun

Majitelé kasín, výherních automatů a sázkových kanceláří loni na svých podnicích vydělali rekordní částku 84,6 miliardy korun. Přesně tuto sumu lidé loni...

Výběr článků

Načítám