Hlavní obsah

Londýn zpochybnil zprávu o dohodě o finančních firmách s EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Mluvčí britské premiérky Theresy Mayové označil za spekulaci zprávu deníku The Times, že Londýn se předběžně dohodl s Evropskou unií na přístupu britských firem poskytujících finanční služby na evropský trh v období po brexitu. Nejmenovaný zástupce EU podle agentury Reuters tyto informace označil za chybné.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Londýn

Článek

List The Times uvedl, že na základě této dohody by si britské firmy zachovaly přístup na trhy v EU za podmínky, že regulace platné ve finančním sektoru v Británii zůstanou do velké míry v souladu s pravidly platnými v EU. "Ten článek není pravdivý," uvedl později nejmenovaný zdroj v Bruselu. Také mluvčí Mayové řekl, že jednání pokračují.

Libra původně v reakci na zprávu The Times zpevnila až o 1,2 procenta a dostala se na 1,2920 libry za dolar. Po mírném výkyvu i po zpochybnění obsahu článku zisky udržela.

Na základě deníkem popisované dohody by si britské firmy zachovaly přístup na trhy v EU za podmínky, že regulace platné ve finančním sektoru v Británii zůstanou do velké míry v souladu s pravidly platnými v EU. Podle serveru se podařilo dosáhnout dohody ohledně fungování finančních služeb a výměny dat.

Londýn je centrem světového finančnictví a je už po staletí považován za klíčovou tepnu pro tok peněz po světě. New York je coby finanční centrum orientován více na americké trhy.

Mnoho bankéřů a politiků po předloňském rozhodnutí Britů o odchodu z Evropské unie předpovídalo, že brexit bude znamenat pro pozici Londýna v globálním finančním systému těžkou ránu. Některé z nadnárodních bank působících v Británii již část svých zaměstnanců přestěhovaly jinam. Spekulovalo se o tom, že pozici Londýna by mohl převzít například Frankfurt nebo Paříž.

Foto: Pool, Reuters

Britská premiérka Theresa Mayová na summitu lídrů EU

Británie má z EU vystoupit na konci března příštího roku, tedy za necelých pět měsíců. Podle britského ministra pro brexit Dominica Raaba je dohoda o podmínkách odchodu Británie z EU na dohled a mohla by být dokončena do 21. listopadu. Raab to podle agentury Reuters uvedl v dopise jednomu britskému zákonodárci. Zbývá však dořešit problém celního režimu na hranici mezi Irskem a britským Severním Irskem.

Mayová nedávno prohlásila, že dohoda o brexitu je „z 95 procent hotová”. Deník Financial Times ale tento týden upozornil, že Británii se zatím podařilo sjednat jen 14 z 236 mezinárodních smluv, které má Evropská unie podepsané se státy na celém světě. Tyto smlouvy se týkají obchodu, ale i řady dalších odvětví, třeba letecké dopravy nebo rybolovu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám