Hlavní obsah

Lidé na volné noze budou muset platit na důchody

Právo, Hana Škodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Herci, spisovatelé, ale také sportovci, advokáti a lidé dalších nezávislých profesí budou muset od příštího roku platit důchodové pojištění i z honorářů, které jsou dosud od těchto odvodů osvobozeny.

Foto: Veronika Šimůnková, ČTK

Prezident Herecké asociace Václav Postránecký chápe rozhodnutí ministerstva jako "neodůvodněnou krutost".

Článek

„Od ledna 2009 bude umělecká nebo jiná tvůrčí činnost na základě autorskoprávních vztahů chápána jako ostatní samostatné výdělečné činnosti,“ v pondělí Právu Petr Sulek z tiskového odboru ministerstva práce a sociálních věcí.

Lidé na volné noze si tedy budou muset platit sociální pojištění vždy, pokud pro ně bude samostatná výdělečná činnost hlavním příjmem. Povinnost jim ale může vzniknout i tehdy, když pro ně honoráře budou jen přilepšením k platu.

„U vedlejší samostatné výdělečné činnosti jim povinnost vznikne tehdy, pokud si takto vydělají více než každoročně stanovený limit. Ten letos činí po odečtení výdajů 51 744 korun za rok, tedy 4312 korun za měsíc,“ upřesnila tisková mluvčí České správy sociálního zabezpečení Štěpánka Filipová.

Od příštího roku pak tito lidé budou platit 29,6 procenta vyměřovacího základu na důchodové pojištění a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti. Základ, ze kterého sociální pojištění zaplatí, si ale budou moci snížit stejně jako ostatní samostatně výdělečně činné osoby (OSVČ).

„Od ledna 2009 bude vyměřovacím základem částka, kterou si OSVČ určí, ne však méně než 50 % daňového základu,“ informovala Filipová.

Umělci se bouří

Doposud si lidé svobodných profesí mohli platit důchodové pojištění dobrovolně. Povinné pro ně bylo jen tehdy, když nahlásili, že výdělečnou činnost vykonávají soustavně.

„Chápeme to jako neodůvodněnou krutost,“ řekl Právu prezident Herecké asociace Václav Postránecký. Výjimka pro herce podle něj existovala proto, že jejich příjmy jsou nezaručené a často i nepravidelné.

„Naši lidé jsou závislí na nejistých příjmech a výdělky jsou příšerné. Pro řadu z nich je placení pravidelných záloh problémem,“ dodal Postránecký.

Výhrady má ke zvyšování odvodů z příjmů umělců i herečka a zpěvačka Yvetta Blanarovičová. „Nemám nic proti tomu platit na staré nebo invalidní lidi. Důchodové pojištění platím i teď,“ řekla Právu. Divadelní platy jsou ale podle ní velmi nízké a ostatní příjmy nejisté.

Na specifika uměleckých profesí upozorňuje i hudebník Zdeněk Merta. „Rovnost je z hlediska systému namístě, ale řada umělců, například spisovatelé, do důchodu ve skutečnosti nikdy nejde,“ uvedl pro Právo Merta. „Myslím si, že by proto v těchto případech měla být zachována volba důchodové pojistné neplatit,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám