Hlavní obsah

Letoun na sluneční pohon se vydal na první mezinárodní let

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Švýcarské experimentální letadlo Solar Impulse HB-SIA na sluneční pohon v pátek vyrazilo na svůj první mezinárodní let. Informovala o tom agentura DPA. Po 13 hodinách přistálo v Bruselu.

Článek

Letoun se vznesl z vojenského letiště Payerne v západní části Švýcarska v 8.40 SELČ. Jeho třináctihodinová pouť vzduchem v délce 600 kilometrů vedla přes Francii a Lucembursko do Belgie, kde dosedlo na letišti Zaventem v Bruselu.

Letadlo Solar Impuls má rozpětí křídel 64 metrů, jeho hmotnost činí jen 1600 kilogramů. Pohání ho čtyři elektrické motory a může letět i v noci. Křídla pokrývá 12 000 fotovoltaických článků.

Solar Impuls byl vytvořen švýcarským konstruktérem Bertrandem Piccardem, který má za sebou v roce 1999 úspěšný oblet zeměkoule ve speciálně upraveném balónu.

Obletí i zeměkouli

"Úspěch našeho letu evropským vzdušným prostorem a přistání na mezinárodním letišti poslouží jako důkaz, že Solar Impulse je zcela reálným, prakticky využitelným letadlem a že nové technologie mohou snížit naši závislost na fosilních palivech," nechal se slyšet podle agentury AFP Piccard, jinak vnuk Augusta Piccarda, mimo jiné vynálezce batyskafu.

Z Bruselu se Solar Impulse přesune do Paříže, kde se stane jednou z ozdob mezinárodní letecké show konané ve dnech 20. až 26. června.

Tým kolem Piccarda se chystá v roce 2013 s obdobným, o něco větším letadlem podniknout cestu kolem světa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám