Hlavní obsah

Letos budeme mít nejmenší zisk od vstupu do EU, odhadují zemědělci

Praha

Letošní rok bude pro tuzemské zemědělce nejhorší od vstupu České republiky do Evropské unie (EU), pokud jde o zisky. Podle odhadů Zemědělského svazu vydělají letos farmáři kolem jedné miliardy korun, zatímco v roce 2009 částka dosáhla 2,6 miliardy korun.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Za propadem podle svazu stojí zejména nižší objem vyplacených dotací. "Letos bude vyplaceno řádově o čtyři miliardy korun dotací méně než loni. Přesto počítáme, že bude v zemědělství zisk, ale bude nižší než loni," uvedl předseda svazu Miroslav Jirovský.

Upozornil ale také na to, že konečný výsledek bude záviset i na vývoji výkupních cen v posledních měsících roku. Ke kladnému výsledku podle něj přispěje i letošní výrazné snížení nákladů v zemědělských podnicích, které se odhaduje na 4,5 miliardy korun.

České zemědělství se od vstupu do EU nachází v kladných číslech. Loňský zisk byl v tomto období zatím nejnižší. Podle údajů zveřejněných na jaře letošního roku vydělaly zemědělské podniky 3,17 miliardy. Podle Jirovského byla částka později zrevidována na 2,6 miliardy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám