Hlavní obsah

Kyperské banky se v úterý opět otevřou

– Nikósie • Aktualizováno

Kyperské banky v úterý znovu přivítají své klienty, informovala agentura DPA. Posledních deset dní byly uzavřeny, aby se zabránilo hromadnému vybírání peněz po zprávách, že vklady klientů budou zdaněny.

Foto: Thanassis Stavrakis, ČTK/AP

Kypřané ve frontě na bankomat u banky Laiki

Článek

Nový plán, který v pondělí schválili ministři financí eurozóny, na rozdíl od předchozího návrhu neobsahuje plošné zdanění vkladů. Velcí střadatelé na Kypru, mezi nimiž je mnoho Rusů, ale pravděpodobně utrpí těžké ztráty. Část jejich peněz půjde na záchranu problémového finančního sektoru v zemi.

Plán, který přinese Kypru pomoc deseti miliard eur (zhruba 260 miliard korun), nepostihne vklady do 100 000 eur (asi 2,6 miliónu korun). Částky nad 100 000 eur budou zmrazeny, dokud se nevypočítá, jaká část z nich připadne na pokrytí ztrát. Mluví se o čísle kolem 30 procent.

Omezení pohybu kapitálu

Kyperská vláda již rozhodla, že po otevření bank budou na přechodnou dobu platit omezení pohybu kapitálu, která mají zamezit hromadnému vybírání vkladů a následnému masivnímu odlivu kapitálu.

Eurozóna v pondělí zdůraznila, že kyperský bankovní sektor bude výrazně omezen a do roku 2018 se musí svou velikostí dostat na průměr EU. Finanční sektor na ostrově je několikanásobně větší než hrubý domácí produkt země a jeho předimenzovanost je považována za klíčovou příčinu nynější krize. Celkové vklady u bank činí 68 miliard eur, z toho 38 miliard je na účtech nad 100 000 eur.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám