Hlavní obsah

Kvůli neúrodě letos zdraží jablka

Právo, Milan Vojtek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kam se pohnou v letošním roce ceny jablek? S největší pravděpodobností vzroste. Očekávaná sklizeň nebudí optimismus, velkou roli ale sehrají producenti z Evropy, především Polska. I tam je ale jablek méně.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Předpokládáme letošní úrodu v porovnání s loňským rokem asi o pětadvacet procent nižší, to znamená, že naši sadaři vyprodukují o třicet až čtyřicet tisíc tun jablek méně,“ uvedl prezident Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík.

V pátek zveřejněný odhad Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podle ČTK počítá dokonce s propadem úrody o 30 procent. Mělo by jít tak o jednu z nejnižších sklizní jablek v novodobé historii. Důvodem jsou jarní mrazy a pozdější sucho a krupobití.

Domácí produkce jablek uspokojí asi polovinu tuzemské spotřeby, a proto do ceny promluví dovozy a tedy i výsledek produkce v dalších zemích, zejména v Polsku. Jenže i tam mají některé oblasti nižší úrodu.

Úrodu na Hodonínsku zlikvidoval mráz

Kdyby měli sklizeň na úrovni republikového průměru, mohli by si sadaři ze Bzence na Hodonínsku možná ještě spokojeně pískat. Jejich vyhlídky jsou o poznání horší. Výpadek budou mít více než 70 procent.

„Plán na letošní rok byl 6500 tun, skutečnost bude asi 1800 tun. V Nosislavi sklízíme, ale ve středisku v Nechvalíně na Hodonínsku ani sbírat nebudeme. Výsledek by nezaplatil ani práci na sklizni,“ řekl Právu ředitel společnosti SADY CZ, s. r. o., se sídlem v Bzenci na Hodonínsku, Vojtěch Šafařík.

Na vině jsou dvě vlny mrazů. Prvně v polovině dubna a podruhé v noci na 8. května. Mráz postihl všechny odrůdy jablek. „Od pátku sklízíme odrůdu Golden delicious. Tam předpokládáme sklizeň asi 40 procent plánu, ale odrůdy Idared, Jonagold, Braeburn mají úplný výpadek. Navíc, v podstatě stejně, s propadem více než 90 procent objemu, skončí i sklizeň hrušek,“ dodal Šafařík.

Sadaři tak nezvládnou uspokojit potřebu tradičních velkých odběratelů. Letos nebudou dodávat do řetězců, ale pouze pro potravinářské společnosti Hamé a Deva na výrobu dětské výživy. Vloni jim prodali 2800 tun jablek, letos budou mít k dispozici tak tisíc tun. Musí totiž mimo jiné uspokojit i poptávku vlastní sítě prodejen.

A protože je zásluhou výpadku některých odrůd v důsledku mrazů pestrost sortimentu nižší, musí část ovoce kupovat od dalších členů odbytového družstva CZ FRUIT. „V našich prodejnách chceme nabízet jen česká jablka,“ zdůraznil sadař.

Aktuálně ve vlastním prodeji nabízí sadaři jablka za ceny od šesti do pětadvaceti korun. Samozřejmě, ta nejlevnější se hodí jen na zpracování, proto jim říkají třeba štrůdláky. Jak se bude cena ovoce vyvíjet, závisí i podle Šafaříka na míře dovozů. Po loňské nadúrodě je ale ta letošní slabší i tam, kde neškodil mráz, a to se v cenách nejspíše promítne.

„Pro sadaře je nejhorší to, že ať se urodí, nebo ne, o sad se stejně musíme starat. Postřiky, řez a další práce stojí nemalé peníze, aniž by byla jistota úrody,“ dodal Šafařík.

Anketa

Kde obvykle kupujete jablka?
V supermarketu
40,1 %
V menších obchodech, od farmářů
19 %
Mám jablka z vlastní zahrady či od příbuzných
40,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 142 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám