Hlavní obsah

Kvůli Mladičovi na svobodě přichází Srbsko o miliardu eur ročně

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bělehrad

Kvůli dosud neúspěšnému pátrání po bosenskosrbském veliteli Ratku Mladičovi, podezřelém ze spáchání válečných zločinů, přichází Srbsko ročně o miliardu eur (asi 24,6 miliardy korun) z přístupových fondů Evropské unie. Uvedla to agentura Reuters a server trt-world.com.

Foto: Profimedia.cz

Ratko Mladić

Článek

Podle zástupce srbského prokurátora pro válečné zločiny Bruna Vekaniče přichází každý občan Srbska z tohoto důvodu o zhruba 160 eur měsíčně. Vedle Mladiče je další hledanou osobou i lídr chorvatských Srbů Goran Hadžić.

Za informace vedoucí k dopadení Mladiče vypsala srbská vláda odměnu 10 miliónů eur (asi 246 miliónů korun), u Hadžiče jde o 500 tisíc eur (asi 12,3 miliónu korun). Oba muži jsou obžalováni haagským tribunálem z válečných zločinů a jejich skrývání komplikuje snahu Srbska o vstup do struktur Evropské unie.

Náklady na pátrání po Mladičovi se prý pohybují mezi 15 až 30 tisíci eur denně a do akce na dopadení válečného zločince je zapojeno podle Vekaniče přibližně 10 tisíc agentů.

Mladić čelí obvinění za masakr osmi tisíc muslimů v bosenském městě Srebrenica a za další zabíjení při obléhání Sarajeva během občanské války v 90. letech minulého století. Podobně je na tom i Hadžić.

Reklama

Výběr článků

Načítám