Hlavní obsah

Kvůli Hyundai se u Nošovic zvedá zájem o pozemky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

V okolí severomoravských Nošovic, kam má přijít automobilka Hyundai, se zvyšuje zájem firem a lidí o pozemky v oblasti. Firma Hyundai sice v Česku ještě oficiálně neoznámila, že svou továrnu v Nošovicích postaví, ale přes zdejší realitní kanceláře už si hledá ubytování pro své zaměstnance.

Článek

Frýdecko-místecká firma koncem minulého roku ukončila výrobu ve válcovně a právě tyto uvolněné haly lákají některé korejské firmy. "Zájem o haly a pozemky přímo v areálu naší firmy je obrovský. Stává se to velice lukrativní, pokud tady Hyundai 'kopne'. Máme ale pokyn od vlastníka, ať to nepronajímáme," řekl generální ředitel Válcoven plechu Přemysl Kunčický. Místní obyvatelé se prý zase zajímají o volné pozemky kolem válcoven.

Starostka Nošovic Dana Tichá však růst zájmu o parcely nepozoruje. "Zájem je pořád stejný jako dříve. Ale my jako obec nemáme žádné pozemky, takže zájemce odkazujeme na soukromé osoby," řekla starostka. Podle ní ještě zdejší obyvatelé nezačali opouštět své domy, které se musí zbourat kvůli stavbě průmyslové zóny.

Hyudai hledá pro své zaměstnance ubytování na úrovni

Frýdecko-místecká realitní kancelář ikoreality má objednávku na zajištění ubytování přímo od společnosti Hyundai. "Jedná se o větší ubytovací celky, domy, penzióny ve Frýdku-Místku a Ostravě, požadavky jsou pro stovky lidí. Korejci to chtějí hned, ale slušnější standard, což je trochu problém. Je tady sice řada ubytoven hotelového typu, ale jsou to většinou komunistické stavby. Musíme sehnat něco, co jim bude vyhovovat," řekl realitní makléř Igor Kohut.

Ubytování pro zaměstnance zajišťuje Hyundai také na Slovensku, kam umístila svou dceřinou firmu KIA Motors. Poblíž Žiliny byla dnes byla otevřena korejská vesnička pro zaměstnance. Má tam být ubytováno asi 120 lidí.

Tošenovský napsal představitelům Hyundai dopis

Firma Hyundai dosud oficiálně nesdělila, že svou automobilku postaví v ČR. Podle původních plánů tak přitom měla učinit už koncem loňského listopadu, pak každý další měsíc. Podle slov ministra průmyslu a obchodu Milana Urbana se o výstavbě definitivně rozhodne v dubnu. [celá zpráva]

Poslední reakcí Moravskoslezského kraje na neustálé oddalování konečného rozhodnutí je dopis hejtmana Evžena Tošenovského zaslaný dvěma nejvyšším představitelům Hyundai.

"Sděloval jim, že rozumíme délce vyjednávacího procesu u tak významné investice, nicméně, že by rád, s ohledem na závazky kraje k technické přípravě zóny, které mohou být délkou vyjednávání ohroženy, požádal o přijetí konečného rozhodnutí v nejbližším možném termínu," vysvětlil ve středu náměstek hejtmana Pavel Drobil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám