Hlavní obsah

Kuchyňský obraceč je karcinogenní, varuje ministerstvo

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministerstvo zdravotnictví vydalo varování před kuchyňským obracečem Excellent Houseware EH. Jak ve středu připomněl mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň, výrobek obsahuje látku s karcinogenními účinky na lidský organismus.

Foto: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Článek

Černá celoplastová polyamidová (nylonová) obracečka je konstruovaná jako kleště o délce asi 28,5 centimetru s otvory v obou čelistech. Kleště lze rozpojit na dvě samostatné obracečky, které jsou v horní části spojeny kovovou černou sponou.

Kleště jsou uloženy v plastovém sáčku, v němž je vložena papírová etiketa v českém jazyce, kde je kromě názvu výrobku popsáno jeho použití a uvedeno varování. Jako země původu je uvedena Čína.

„Výrobek pro obsah primárních aromatických aminů nesplňuje požadavky závažných předpisů. Bylo zjištěno, že se jedná o 4,4´-diaminodifenylmethan, látku s karcinogenními účinky na lidský organismus, zejména na játra a štítnou žlázu,“ uvedla zástupkyně hlavního hygienika ČR Viera Šedivá.

Riziko pro spotřebitele spočívá podle Šedivé v tom, že při styku tohoto výrobku s potravinami nebo připravovanými pokrmy může docházet k jejich kontaminaci karcinogenními látkami a následně k jejich konzumaci spotřebiteli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám