Hlavní obsah

Krize stavebnictví nekončí, spousta firem může zaniknout

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Ani letošek nepřinese podle odborníků zlepšení v oblasti stavebnictví. Pokračující trend recese bude vidět hlavně v oblasti bytových a občanských budov, kde lze očekávat meziroční pokles o deset procent. Propad přinese i zvýšení konkurenčního boje na trhu. Může to vést k nadměrnému snižování cen a následnému zániku mnoha stavebních společností.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Krize se dotkne zvláště výstavby nemocnic, škol, restaurací, hotelů či staveb sociální péče. „V současnosti dochází k dramatickému poklesu zejména ve veřejném sektoru. Obáváme se, že v průběhu roku 2013 bude tento pokles ještě znatelnější. Dosud totiž není například zajištěno financování akcí spolufinancovaných Evropskou unií,“ uvedl Josef Mitrenga z České komory autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě.

Podle nejnovějších údajů Českého statistického úřadu klesla v loňském roce stavební produkce reálně o 4,3 procenta. Stavební úřady vydaly meziročně o 2,1 procenta méně stavebních povolení a jejich orientační hodnota klesla o více než čtyři procenta.

„Stavebnictví je s podílem přibližně sedm procent na HDP jedním z nejdůležitějších sektorů národního hospodářství. Od roku 2008, kdy začala světová ekonomická krize, se české stavebnictví propadlo už o více než dvacet procent,“ uvedl Miloslav Mašek, šéf Svazu podnikatelů ve stavebnictví. Podle něj bude sestupný trend dál pokračovat.

Větší poptávka po energetických úsporách

Poptávka podle expertů letos poroste jen v oblasti stavebních prací, které souvisí s energetickými úsporami. Půjde především o zateplování a rekonstrukce či instalaci nových tepelných zdrojů.

„Stagnace poptávky se týká většiny segmentů stavebního trhu. Věříme však, že by pozitivní dopad na tuto oblast mělo mít aktuální obnovení programu Zelená úsporám. Ten se bude v letošním roce zaměřovat na investice do energetických úspor při rekonstrukcích a v novostavbách,“ sdělil Tomáš Paták z ministerstva průmyslu a obchodu.

Reklama

Výběr článků

Načítám