Hlavní obsah

Koruna zvýraznila šestileté maximum k dolaru na 27,53 Kč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Česká měna dnes proti dolaru opět dosáhla další nejsilnější úrovně od ledna 1997, když se dopoledne její kurz posunul až k 27,53 Kč za dolar. Koruně i tentokrát pomohlo další oslabování americké měny na světových trzích. Odpoledne se situace mírně obrátila, takže koruna končila po 17:00 na 27,62 Kč/USD.

Foto: Jiří Růzha

Festival Náš svět 2011 - Stvoření světa v podání DZR Terezín

Článek

Americká měna v úterý prorazila úroveň 1,13 dolaru za euro a oslabila až na 1,136 USD/EUR. Důvod je podle dealera České spořitelny Viktora Mikuleckého stále stejný, a sice neradostné vyhlídky americké ekonomiky. Domnívá se ale, že v nejbližších dnech by měla přijít korekce a pád dolaru by se měl přechodně zastavit. Kurz koruny by se tak mohl vrátit k 28 Kč/USD.

Na domácí ekonomiku má slabý dolar spíše pozitivní vliv. Zlevňuje totiž ropu a plyn, ale také řadu spotřebního zboží dováženého za dolary, tedy zejména počítače či elektroniku.

Slabý dolar však již pomalu začíná komplikovat život řadě vývozně orientovaných firem, upozornila analytička Volksbank Markéta Šichtařová. České podniky, které vyváží do dolarových oblastí, čekají podle ní v následujících měsících těžké časy. Jejich jedinou možností, jak s nepříznivým kurzem bojovat, je zajištění na derivátovém trhu, poznamenala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám