Hlavní obsah

Koruna se dalším rekordem vrátila mezi nejvíce posilující měny světa

– PRAHA • Aktualizováno
Novinky, Tomáš Holý

Česká měna je v současnosti nejvíce posilující měnou světa. Od začátku roku dělá koruna divy, stále láme jeden rekord za druhým. Ve středu posunula vůči euru svá maxima a pomyslnou první příčku tak obhájila. V zádech má polskou a slovenskou měnu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

„Za posledních dvanáct měsíců máme nejvíce posilující měnu světa. Posílení proti euru je 16,8 procenta, což už je něco ve stylu drtikola,“ komentoval analytik Raiffeisenbank Aleš Michl. Dodal, že druhý je polský zlotý a třetí slovenská koruna.

Středeční rekord vůči euru se dostal až na 24,35 Kč/EUR. Proti dolaru se koruna obchodovala za 15,72 Kč/USD. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online.

Česká měna posouvá svá maxima od začátku roku. Již v lednu patřila mezi nejvíce posilující měny světa, v únoru ji pak předběhly měny Izraele, Chile a Kolumbie. Rekordy z posledních dní však korunu opět vyhouply na pomyslné první místo.

:. Graf vývoje kurzu koruny vůči euru od začátku roku. Foto:Novinky/ČNB

Jak si posilování vysvětlit

Podle Michla data jasně říkají, že investoři se od dolaru přesunuli do středoevropských měn. „Tedy do oblasti, kam se nedostala americká finanční krize. Až se vrátí zpátky, po obnovení důvěry v americkou ekonomiku, bude to u měn střední Evropy zase sešup dolů, korekce,“ vysvětlil Michl.

Zatím lze jen těžko odhadnout, kdy se tak stane.

Zlevňují auta

Silná koruna přináší výhody pro spotřebitele. Zlevňují tak například pobyty v zahraničí, dále například tlumí zdražování benzínu či potravin. Naopak velkou nevýhodou je pro exportéry.

„Dříve koruna posilovala také, ale exportérům ztráty kompenzoval větší nárůst tržeb z odbytu. Nyní se to začíná obracet a do toho máme ještě komoditní krizi, respektive enormně drahé vstupy. Firmy teď zvolí strategii sekat náklady, kde se dá. Černý scénář by byl, kdyby musely omezovat investice na expanzi a vývoj,“ uzavřel Michl.

Mezi konkrétní dopady silné tuzemské měny je i zlevňování aut. Podle analytika Komerční banky Miroslava Frayera například firmy nakupují auta v zahraničí a následně je dováží do ČR. „Kvůli tomu musí například Škoda Auto zlevnit své vozy, čímž si krátí marže,“ vysvětlil Frayer.

Anketa

Vyměnili jste už koruny za cizí měnu na dovolenou?
ano, využil/a jsem výhodných kurzů
21,9 %
zatím ne, ještě čekám, že koruna posílí
21,8 %
ne, ani měnit nebudu
56,3 %
Celkem hlasovalo 6061 čtenářů.

Reklama

Související články

Škodovka sníží od června cenu aut

O desítky tisíc korun půjdou dolů ceny stávajících modelů Škody auto. Týkat se to bude fabie, roomsteru, octavie i staršího model Octavia Tour. Společnost...

Výběr článků

Načítám