Hlavní obsah

Koruna pokračuje v pádu, už prolomila hranici 27,30 za euro

Novinky, Bohumír Žídek

Česká měna pokračuje v propadu. V úterý odpoledne se dostala na 27,341 koruny za euro. Vyplývá to z dat serveru Kurzy.cz. Koruně nesvědčí aktuální vývoj epidemie v Česku.

Článek

Již v pondělí tuzemská měna za den spadla z 27,11 koruny za euro na 27,201 koruny za euro.

Na korunu má aktuálně velký vliv epidemiologická situace v Česku, stejně jako reakce a komunikace české vlády. „Podobně ostře sledovaná bude i aktualizace statistik z českých nemocnic,” doplnil již dříve analytik Raiffeisenbank Vít Hradil.

Česko od středy zavírá všechny školy kromě mateřských. Otevřeno nebudou mít ani restaurace, hospody nebo kluby. Již dříve byla uzavřena vnitřní sportoviště, zoologické zahrady nebo muzea.

Od středy se také nesmí lidé shromažďovat ve skupinách přesahujících šest osob. Toto opatření bude platit minimálně do 3. listopadu, tedy do konce nouzového stavu.

Koruna se propadla pod 27,20 za euro

Ekonomika

Vláda připustila, že k uvolnění alespoň některých opatření by mohlo dojít při snížení reprodukčního čísla na 0,8. V pondělí činilo 1,3, na konci minulého týdne šlo o 1,5.

Koruna i další regionální měny v době společenských a ekonomických otřesů oslabují, protože je investoři podobně jako akcie považují za riziková aktiva.

Hodnota koruny se silně propadla již ve druhé polovině března, kdy ji dolů strhly obavy z globálního šíření nemoci covid-19. Na pomyslné dno si sáhla 24. března, kdy jedno euro vyšlo na 27,81 koruny.

Později začala opět posilovat, v jednu chvíli se přiblížila dokonce k hranici 26 korun za euro. Se zhoršením epidemiologické situace však začala opět oslabovat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám