Hlavní obsah

Koruna je o třetinu podhodnocená, ukázal Big Mac Index

Novinky, bož

Česká měna je o 33,8 procenta podhodnocená. Ukazuje to Big Mac Index britského týdeníku Economist, který měny porovnává na základě ceny nejslavnějšího sendviče řetězce McDonald’s. Ten v Česku stojí 85 Kč, zatímco v USA 5,67 USD. To by odpovídalo kurzu 14,99 Kč za 1 USD, skutečný kurz je však 22,63 Kč.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Big Mac Index – leden 2020.

Článek

Právě rozdíl mezi „bigmacovým“ a skutečným kurzem odpovídá podhodnocení o 33,8 procenta. V přepočtu podle reálného kurzu by měl Big Mac v Česku stát 128 korun.

Společná evropská měna euro je vůči dolaru podhodnocena o 19,2 procenta.

Jediné dvě nadhodnocené měny zařazené do indexu jsou švýcarský frank a norská koruna.

Ve Švýcarsku stojí Big Mac 6,50 franku. To by odpovídalo kurzu 1,15 franku za dolar. Ve skutečnosti však stojí jeden dolar jen 0,97 franku. Švýcarská měna je tak nadhodnocena o 18,4 procenta.

Koruna prolomila hranici 25,20 za euro, je nejsilnější za dva roky

Ekonomika

V Norsku Big Mac stojí 53 norských korun. To by odpovídalo směnnému kurzu 9,35 koruny za dolar místo skutečných 8,88 koruny za dolar. Norská koruna je tak podle Economistu nadhodnocena o 5,3 procenta.

Nejpodhodnocenější jsou podle indexu rumunská, turecká, ruská a jihoafrická měna.

Rumuni za slavný americký sendvič zaplatí 9,50 lei. To odpovídá kurzu 1,68 lei za dolar, ve směnárnách však dolar stojí 4,30 lei. To znamená podhodnocení o 61 procent.

Zákazníci v Turecku dají za jeden Big Mac 12,99 liry. Za jeden dolar by tak podle indexu měli dát 2,29 liry, ve skutečnosti je to ale 5,88 liry. Tato měna je tak rovněž podhodnocena o 61 procent.

Zemřel duchovní otec legendárního Big Macu

Ekonomika

Ruský rubl je podhodnocen o 61,2 procenta. Vyplývá to ze skutečnosti, že v ruských fast foodech prodávají Big Mac za 135 rublů. Ruské směnárny by si proto za jeden dolar mohly účtovat 23,81 rublu. Místo toho však Rusové za jeden dolar dají 61,43 rublu.

Nejpodhodnocenější na světě je potom jihoafrický rand, a sice o 62 procent. Z ceny Big Macu 31 randů lze odvodit směnný kurz 5,47 randu za dolar, skutečný kurz však činí 14,39 randu za dolar.

Big Mac Index je tradiční indikátor publikovaný britským týdeníkem Economist jednou za půl roku. Jeho cílem je neformálním způsobem měřit takzvanou paritu kupní síly, která vyjadřuje skutečnou hodnotu dané měny. Na ceně populárního amerického sendviče ekonomický týdeník odhaduje, nakolik je daná národní měna podhodnocená či naopak nadhodnocená vůči americkému dolaru.

Reklama

Výběr článků

Načítám