Hlavní obsah

Korejci dají další peníze na stabilizaci ztrátových ČSA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spoluvlastník ČSA, Korean Air se bude podílet na navýšení kapitálu českého leteckého dopravce. Navýšení navrhlo ministerstvo financí ke stabilizaci ztrátové firmy. Oznámilo to ve čtvrtek představenstvo ČSA. Zároveň odvolalo čtvrteční mimořádnou valnou hromadu. Dopravce potřebuje do půl roku získat stovky miliónů korun.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

"V dosavadních jednáních s Korean Air nastal výrazný posun. Představenstvo Českých aerolinií ve středu obdrželo od společnosti Korean Air písemné rozhodnutí finančně se podílet na stabilizaci Českých aerolinií a současně i návrh na příspěvek do kapitálu ČSA," uvedl mluvčí ČSA Daniel Šabík.

Korejský dopravce má v ČSA 44procentní podíl, stát drží prostřednictvím Českého Aeroholdingu necelých 54 procent a 2,26 procenta má Česká pojišťovna.

Potřebují stamilióny do půl roku

Vedení mateřského Českého Aeroholdingu hovoří o finanční injekci zhruba 20 miliónů dolarů (440 miliónů korun), kterou budou ČSA potřebovat během následujících šesti měsíců.

Po navýšení kapitálu a po snížení provozních nákladů, které je součástí restrukturalizačního plánu, by měl dopravce hospodařit s vyrovnaným výsledkem.

Trvají na propouštění

Korean Air podmínila priposkytnutí svého příspěvku do kapitálu Českých aerolinií bezpodmínečnou realizací všech opatření obsažených v restrukturalizačním plánu z letošního září. O dalších strategických investicích do Českých aerolinií bude představenstvo ČSA jednat se všemi akcionáři po dokončení procesu vstupu společnosti Travel Service do ČSA.

ČSA v září v rámci úspor oznámily propouštění, které má postihnout 77 pilotů, 172 palubních průvodčích a 66 technicko-hospodářských pracovníků. Také chtějí pilotům snížit platy až o 30 procent. [celá zpráva]

ČSA, které loni prodělaly téměř miliardu korun, nyní zaměstnávají 230 pilotů, téměř 400 palubních průvodčích a skoro 270 pracovníků v administrativě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám