Hlavní obsah

Komerční banka vydělala za pololetí 7,2 miliardy

Čistý zisk Komerční banky (KB) za první pololetí letošního roku, očištěný o mimořádné položky, stoupl meziročně o šest procent na 7,2 miliardy korun. Celkové výnosy vzrostly o pět procent na 16,2 miliardy, informovala ve čtvrtek KB.

Foto: Milan Malíček, Právo

Za pololetí se snížil počet poboček KB o 34 na 344. Stoupl ale mírně počet bankomatů, a to o 25 na 786.

Článek

Počet klientů naopak mírně klesl, a to o zhruba 4000 na 1,662 milionu. Důvodem bylo podle banky hlavně odepsání neaktivních klientů v prvním čtvrtletí. Počet poboček se snížil o 34 na 344. Lidé stále více využívají elektronické bankovnictví.

Ačkoli klientů banky mírně ubylo, objem vkladů a aktiv klientů v podílových fondech, penzijním spoření a životním pojištění i objem půjček vzrostly. Objem poskytnutých půjček se oproti loňsku zvýšil o 3,2 procenta na 644,8 miliardy korun. Nejvýrazněji, o téměř 14 procent, stoupl objem půjček na bydlení poskytnutých stavební spořitelnou Modrá pyramida patřící do skupiny KB. Objem běžných klientských vkladů ve skupině vzrostl o čtyři procenta na 838,6 miliardy.

Mateřské Société Générale zisk klesl

Bance se podle generálního ředitele KB Jana Juchelky podařilo udržet stabilní čistou úrokovou marži navzdory konkurenčnímu tlaku a poklesu dlouhodobých úrokových sazeb.

„Příjmy z poplatků a finančních operací se ve druhém čtvrtletí mírně zvýšily, čímž se dostaly do souladu s naším očekáváním pro celý rok," doplnil.

Provozní náklady bez jednorázových vlivů z loňského roku stouply o 2,9 procenta na 7,7 miliardy korun. Personální náklady vzrostly o 1,8 procenta kvůli rychlejšímu růstu průměrné mzdy, zatímco průměrný počet zaměstnanců poklesl o čtyři procenta na 8144.

Hlavním majitelem KB, která patří mezi největší tuzemské peněžní ústavy, je francouzská Société Générale s podílem 60,4 procenta. Mateřské bance klesl ve druhém čtvrtletí letošního roku čistý zisk meziročně o 14 procent na 1,05 miliardy eur (27 miliard Kč). Zisk stáhly dolů náklady na restrukturalizaci divize firemního a investičního bankovnictví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám