Hlavní obsah

Kladenská Poldi byla vydražena za 261 miliónů

Právo, ČTK, gin
Aktualizováno

Zkrachovalá kladenská huť Poldi byla ve čtvrtek vydražena za 261 miliónů korun. Podnik, který je jen částí někdejšího rozsáhlého koncernu, je od loňského prosince v konkurzu, zaměstnanci dostali výpovědi. Do veřejné dražby šly firmy Poldi a Poldi Trade, jejich hodnota je podle znaleckého posudku 180 miliónů korun.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Kladenská huť Poldi

Článek

Nejnižší podání stanovil věřitelský výbor na 160 miliónů. V dražbě svedli napínavý souboj dva uchazeči, minimální příhoz byl půl miliónu. Rusky hovořící vydražitel by měl za podnik zaplatit do 30 dnů, tedy do 14. května.

Na výslednou cenu se Poldovka při dražbě dostávala více než tři čtvrtě hodiny, neboť rusky mluvící zájemce se přetahoval s dalším česky hovořícím kupcem.

Ty, ty, ty trochu jsi mi to zdražil! 

Ten zůstal v anonymitě, organizátoři dražby ze společnosti ProKonzulta ani insolvenční správce z advokátní kanceláře Žižlavský nesměli jeho identitu prozradit.

Poté, co se částka dostala na 261 miliónů korun, beze slova opustil dražební místnost v Národním domě na Vinohradech. Rusky mluvící se k němu jen otočil a s mírným úsměvem mu zahrozil prstem ve stylu „ty, ty, ty“ za to, že mu cenu navýšil o sto miliónů. Když udeřilo kladívko licitátora, očividně se zhruba půl tuctu jinak nemluvných mužů v sále a v předsálí ulevilo a jeden z nich jasnou češtinou glosoval: „Tak hlavně, abys to rozjel.“

Podle obchodního rejstříku patří společnost Poldi skupině Rucarto Limited zapsané na Kypru. Loni byl provoz podniku většinou zastavený. Fungování už před několika lety začaly komplikovat dluhy, například dodavatelům materiálů, energií a dalším, které dosáhly stovek miliónů korun. Následkem bylo zpožděné vyplácení mezd, a to i o několik měsíců.

V části areálu podniku s dlouhou tradicí, který v 90. letech patřil Vladimíru Stehlíkovi, se ale stále pracuje. Fungují zde například strojírny, které se od nyní vydražené firmy oddělily už v roce 1992. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám