Hlavní obsah

KDU-ČSL: Na stavbu domu na vsi až 300 tisíc

Právo, ČTK, dan
PRAHA

Lidovci chtějí podporovat život na vesnici. Slíbili, že stavitelům nových vesnických domů přispějí peněžitou injekcí. Chtějí také zrušit daň z půdy. "Podpoříme výstavbu rodinných domů až do výše 250 tisíc Kč, v případě projektů dřevěného bydlení až do výše 300 000 Kč," sdělil Právu mluvčí KDU-ČSL Ondřej Jakob. O podpoře venkova se lidovci radili v sobotu v Modré u Velehradu na semináři Zelená pro venkov.

Článek

Dalším krokem, kterým by chtěli usnadnit lidem život mimo města, by mělo být zrušení daně z nemovitosti placené z pozemků zemědělského půdního fondu. Takové daně představují podle poslance Jana Grůzy ročně asi 1,6 miliardy korun. "Domníváme se, že by to byla zajímavá pomoc státu farmářům," uvedl.

Dodal, že problém nevidí ani v tom, že daně z nemovitostí jsou příjmem obcí. "Lze to řešit změnou rozpočtového určení daní, obce nemusejí přijít ani o korunu," řekl.

"Náklady na dopravu do zaměstnání uznáme jako odečitatelnou položku ze základu daně," stojí ve zprávě, na které se lidovci usnesli. Také by chtěli změnit způsob rozdělování výnosů daní ve prospěch malých obcí. Současný stav je podle nich diskriminační.

Lidovci jsou také pro zachování malých škol na venkově. Jedním ze způsobů, jak podpořit zemědělce, je podle lidovců nepotravinářské využití zemědělské produkce na výrobu energií. Podle KDU-ČSL by mělo ministerstvo zemědělství rozšířit svoje kompetence na rozvoj venkova.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám