Hlavní obsah

Kalousek: novomanželské půjčky jen pro sezdané páry

Právo, sp

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Za poněkud předčasný a nepříliš šťastný považuje šéf křesťanských demokratů Miroslav Kalousek ohlášený start projektu "novomanželských půjček" z úst ministra pro místní rozvoj Jiřího Paroubka. Podle něj by na půjčky až 300 tisíc korun měly dosáhnout všechny mladé páry, které žijí ve společné domácnosti i samoživitelé.

Foto: Jitka Sobotková
Článek

"O podmínkách půjček nás teprve čeká vážná debata," řekl Kalousek Právu.

Tyto půjčky by měly být velmi levné. Splácet by se měly až dvacet let, a to s pouze dvouprocentním úrokem. Měsíční splátka by v takovém případě vyšla na 1500 až 2000 korun. Mladí by mohli půjčky využít na pořízení nového, tak i staršího bydlení. 

Politikům z KDU-ČSL se nelíbí ani podle nich příliš široké rozpětí celého projektu. "Chci jenom připomenout, že v programovém prohlášení vlády jsou uvedeny novomanželské půjčky, a nikoliv nemanželské půjčky," podotkl Kalousek. Podle něj nejde ani tak o to dostat s pomocí tohoto nástroje víc mladých a nesezdaných lidí před oltář, šéf lidovců se obává spíše nemalých technických problémů spojených s poskytováním těchto půjček, a to včetně možnosti jejich zneužití.

V první fázi by měl půjčky mladým poskytovat přímo Státní fond rozvoje bydlení, a to až do celkové částky jeden a půl miliardy korun. Peníze by podle propočtů MMR stačily asi pro pět tisíc žadatelů.

Reklama

Výběr článků

Načítám