Hlavní obsah

Kalousek chce omezit státní podporu stavebního spoření

PRAHA

Ministr financí Miroslav Kalousek uvažuje o omezení státní podpory stavebního spoření. Na ministerstvu nyní leží pracovní studie, které analyzují dopad snížení státních příspěvků na rozpočet.

Foto: Novinky

Článek

Analýza má ministrovi říci, kolik by se ušetřilo, kdyby se roční maximální podpora snížila o určitou částku, nebo dokonce úplně zrušila. Uvádí to týdeník Euro.

"Velmi rád bych omezil mandatorní výdaje s názvem podpora stavebního spoření. Pokládal bych za reálné, aby žádná z forem odpovědného spoření, tedy spoření na bydlení, penzi či studium, nebyla oproti jiným zvýhodněna, jako je tomu nyní," řekl Kalousek. Ministr sice vyloučil rušení státní podpory, podle informací Eura je ale i tato varianta ve hře.

Nyní stát dotuje spoření maximálně třemi tisíci korunami ročně. Spolu s úrokem jde o jednu z nejvýhodnějších forem ukládání peněz. Smlouvy o stavebním spoření uzavřené ještě před rokem 2004 mají maximální roční příspěvek dokonce 4500 korun. Výhody už nalákaly více než pět miliónů Čechů. Letos stát předpokládá, že na podporách vyplatí kolem 15 miliard korun.

Spořitelny varují: déle by se čekalo na úvěr

Zrušení i omezení dotací odmítá šéf Asociace českých stavebních spořitelen Vojtěch Lukáš. "Jakékoli zásahy by mohly mít nebezpečné dopady na celý trh. Došlo by k útlumu stavebního spoření. To by rovněž znamenalo, že by byl nedostatek prostředků na úvěry, a došlo by tím i k postupnému útlumu půjček, které dávají stavební spořitelny. Prodloužily by se čekací doby na úvěr," uvedl.

Úvahy o zrušení státního příspěvku na stavební spoření rozvířil začátkem tohoto roku premiér Mirek Topolánek svým výrokem, že je připraven podporu zrušit. Neupřesnil ale podrobnosti. Kalousek tehdy reagoval, že okamžité zrušení by systém položilo. O zrušení státní podpory se dlouhodobě snaží také Česká národní banka. "V porovnání se zahraničím je současná výše státní podpory ke stavebnímu spoření v ČR vysoká," uvedla v červnu ČNB ve Zprávě o finanční stabilitě za rok 2007.

Stavební spořitelny poskytly od letošního ledna do konce července úvěry téměř ve výši 44,6 miliardy korun, což je v meziročním srovnání o pětinu více. Na rozdíl od hypoték míří tento trh vzhůru. Banky totiž v meziročním srovnání půjčily letos v pololetí na hypotékách o pětinu peněz méně, celkem necelých 60 miliard korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám