Hlavní obsah

Johnson zakáže prodej aut na benzin a naftu už od roku 2030

– Londýn

Britský premiér Boris Johnson plánuje příští týden oznámit zákaz prodeje nových aut na benzin a naftu od roku 2030, tedy o pět let dříve, než se původně plánovalo. V sobotu o tom informoval list Financial Times s odvoláním na zdroje z prostředí průmyslu a vlády. Mluvčí Downing Street odmítl věc komentovat.

Foto: Reuters

Britský premiér Boris Johnson

Článek

Británie nejprve plánovala jako součást snahy o snižování emisí skleníkových plynů zakázat prodej nových vozů na benzin a naftu od roku 2040. V únoru Johnson termín posunul na rok 2035.

Britský hospodářský deník napsal, že britský premiér má nyní v úmyslu lhůtu znovu přiblížit. Na rok 2030 ji údajně posune v projevu o zelené politice příští týden. Obdobně o věci informoval bez uvedení zdrojů též zpravodajský server BBC.

Nový harmonogram nebude podle Financial Times patrně platit pro některé hybridní automobily, které kombinují elektrický a fosilní pohon. Ty se budou moci prodávat do konce roku 2035.

Konec prodeje aut na benzin a naftu bude pro britský automobilový trh znamenat zásadní přelom. Z nových vozů prodaných v Británii tento rok bylo 73,6 procenta na benzin či naftu a pouze 5,5 procenta na čistě elektrických. Zbytek tvoří různé typy hybridních aut.

Reklama

Výběr článků

Načítám