Hlavní obsah

Investoři počítají s rychlým zahájením války v Iráku

Novinky, Bedřich Choděra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Světové finanční trhy v pátek dále oslabovaly v předtuše rychle se blížícího ozbrojeného konfliktu na Středním východě. Tokijská burza dosáhla 20letého minima svého indexu, pařížská pětlitetého, frankfurtská sedmiletého. Němečtí akcionáři již tento rok ztratili v průměru 16 procent svých investic.

Foto: Ondřej Kořínek

Ilustrační foto

Článek

V závěru seancí evropských burz se však páteční ztráty zmírnily po informaci, že dva synové Usámy bin Ládina byly zatčeni na jihovýchodě Afgánistánu.

Náladu na trzích ovlivnila také informace, že v USA ztratilo v únoru práci 308 tisíc lidí, což ovlivní spotřebitelskou poptávku v největší světové ekonomice. Největší zájem byl však o aktuální vývoj irácké krize.

Investoři si vyložili slova prezidenta Bushe z předchozího dne tak, že Spojené státy jsou připraveny k útoku bez ohledu na to, zda k němu budou mít souhlas ostatních zemí. Spekulovalo se i o obsahu další zprávy o iráckém odzbrojování, kterou přednesli v pátek odpoledne šéfové inspektorů OSN.

Dolar na novém čtyřletém minimu

Z evropských titulů oslabovaly firmy z téměř všech oborů, například výrobci elektroniky a počítačů po zprávě, že největší světový producent polovodičových čipů Intel zúžil odhad tržeb na první fiskální čtvrtletí. Zadlužený francouzský mediální gigant Vivendi Universal sestoupil o 5,5 procenta poté, co vykázal za loňský rok rekordní ztrátu 23,3 miliardy eur.

Kurz dolaru vůči euru se ocitl se na novém čtyřletém minimu. Americká měna opět prolomila hranici 1,10 dolaru za euro a držela se spolehlivě nad ní. Cena ropy Brent na londýnské komoditní burze zpevnila o 8 centů na 32,60 dolaru za barel.

Zásoby ropy ve světě jsou ve srovnání se situací první války v Perském zálivu nízké. Experti se obávají, že cena ropy se v případě válečného konfliktu rychle zvýší až na 50 dolarů za barel. Vyšší ceny ropy by podle nich více ohrozily evropskou a asijskou ekonomiku než americkou, pomohou však exportérům, především Rusku.

České akcie v pátek mírně zpevnily. Index pražské burzy PX 50 vzrostl o 0,11 procenta na 463,8 bodu. Nejvice posílil Philip Morris (1,63 procenta), oslabila zejměna Erste Bank (0,78 procenta).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám