Hlavní obsah

Inspekce našla mezi potravinami myší trus i plíseň

– Brno
Novinky, pit

Myší trus po celé prodejně potravin nebo rozsáhlá plíseň v cukrářské firmě, to jsou nejčerstvější „úlovky“ pracovníků ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI). O případech informovala Petra Hoferková ze SZPI.

Článek

Inspektoři zjistili tyto naprosto nevyhovující hygienické podmínky při kontrolách dvou provozoven ve Středočeském kraji.

V prvním případě se podle Hoferkové jednalo o prodejnu potravin Alena Hollanová v Obříství, kde byla při kontrole zaregistrována přítomnost myšího trusu na celé provozovně včetně jejího zázemí.

„Provozovatelka nebyla v době kontroly schopna doložit, že má zavedeny postupy na regulaci škůdců,“ uvedla Hoferková.

Přítomnost hlodavců nebo jakýchkoli jiných škůdců na prodejně je naprosto nepřípustná a potraviny napadené hlodavci nebo znečištěné jejich trusem jsou nevhodné k lidské spotřebě.

„Vzhledem k tomu, že ve výše uvedených prostorách nebyla provozovatelka schopna zajistit podmínky, které by umožnily uchovat zdravotní nezávadnost potravin, byla prodejna okamžitě uzavřena,“ doplnila Hoferková.

Provozovatelka prodejny v Obříství poté uložená opatření splnila, a proto bylo možné prodej potravin opět zahájit.

Medovníky s příchutí plísně

Ve druhém případě šlo o společnost STATUS - BOHEMIA company v Čelákovicích, která se specializuje na výrobu a prodej medovníků. Inspektoři zjistili silně znečištěné prostory, na stěnách, dveřích i stropu objevili rozsáhlý výskyt plísní. Suroviny byly skladovány na špinavé podlaze a docházelo zde k hromadění odpadů.

„S oběma firmami bude zahájeno správní řízení,“ uvedla Hoferková s tím, že STATUS - BOHEMIA company bude moci obnovit výrobu až na základě souhlasu SZPI po odstranění všech zjištěných nedostatků a zajištění výroby zdravotně nezávadných potravin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám