Hlavní obsah

Inflace v EU zrychlila na 1,3 procenta. České zdražování je čtvrté nejrychlejší

Bohumír Žídek, Novinky, Bohumír Žídek

Průměrná meziroční inflace ve státech Evropské unie (EU) činila v únoru 1,3 procenta. Jde o zrychlení proti lednu, kdy se jednalo jen o 1,2 procenta. V eurozóně, tedy v zemích platících eurem, spotřebitelské ceny v únoru ve srovnání s loňským rokem vzrostly o 0,9 procenta. Vyplývá to z dat Eurostatu.

Foto: Ralph Orlowski, Reuters

Centrála ECB ve Frankfurtu

Článek

Česko stále patří k zemím s nejvyšší inflací v rámci celé EU. Rychleji spotřebitelské ceny rostou už jen v Rumunsku (o 2,5 procenta), Maďarsku (3,3 procenta) a Polsku (3,6 procenta).

V Česku činila únorová meziroční inflace 2,1 procenta.

Pojem inflace označuje růst cenové hladiny. Pokud dochází k poklesu cenové hladiny, hovoříme o deflaci. Tento jev statistici aktuálně pozorují v sedmi zemích EU.

Nejvíce ceny meziročně klesají v Řecku – o 1,9 procenta. Následuje Slovinsko s meziročním poklesem spotřebitelských cen o 1,1 procenta a Kypr s deflací 0,9 procenta.

Inflace snižuje ceny, chlubila se na sítích ministryně financí Schillerová. Druhý den nesmysl opravila

Ekonomika

Reklama

Související články

Ceny v eurozóně výrazně vzrostly

Inflace v eurozóně na začátku roku výrazně zrychlila. Zatímco ještě v prosinci činila meziroční změna spotřebitelských cen -0,3 procenta (šlo tedy o deflaci),...

Inflace v únoru zpomalila

Spotřebitelské ceny v únoru vzrostly meziročně o 2,1 procenta. Meziroční inflace tak mírně zpomalila. Oproti lednu ceny vzrostly o 0,2 procenta, uvedl ve...

Výběr článků

Načítám