Hlavní obsah

Inflace v dubnu kvůli levnějšímu benzínu zpomalila

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zvyšování cen v dubnu v meziročním srovnání zpomalilo z březnových 3,4 na 3,2 procenta. Ve středu to oznámil Český statistický úřad (ČSÚ). Zpomalení inflace statistici přičítají poklesu cen pohonných hmot. Naopak nadále zdražují potraviny jako ovoce a zelenina, uzeniny nebo vepřové maso.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Inflace v Česku

Článek

V meziměsíčním srovnání spotřebitelské ceny klesly o 0,2 procenta. Projevily se na tom především ceny benzinu a nafty, které výrazně klesaly.

Pohonné hmoty zlevnily meziměsíčně o 10,5 procenta a meziročně o 16,7 procenta.

„Jednalo se o vůbec největší meziměsíční cenový pokles v historii měření od roku 1993,“ dodala Pavla Šedivá, vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ.

Kvůli rostoucím cenám budou odbory chtít do smluv inflační doložky

Ekonomika

Naopak zelenina oproti březnu zdražila o 7,6 procenta a oproti loňskému dubnu o 11,8 procenta. Ceny ovoce vzrostly meziměsíčně o 2,8 procenta a meziročně o 24,7 procenta.

Uzeniny zdražily meziměsíčně o 1,7 procenta a meziročně o 12,2 procenta. Ceny vepřového masa se zvýšily oproti březnu o 1,7 procenta a ve srovnání s loňským dubnem o 18,9 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám