Hlavní obsah

Inflace nebere konce. V květnu vystoupala už na 16 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Růst spotřebitelských cen pokračoval i v květnu. Meziroční míra inflace stoupla na 16 procent z dubnových 14,2 procenta. Je to už jedenáctý měsíc růstu v řadě. Data v pátek zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Meziměsíčně inflace vzrostla o 1,8 procenta.

Foto: , Novinky

Inflace v Česku

Článek

„Spotřebitelské ceny opět výrazně zrychlily svůj meziroční růst, tentokrát až na rovných 16 %. Meziměsíčně vzrostly o 1,8 % především v důsledku růstu cen potravin,“ uvedl Jiří Mrázek, ředitel odboru statistiky cen ČSÚ.

V oddíle potravin a nealkoholických nápojů zaznamenali statistici meziroční nárůst na 15,1 procenta z dubnového 10,7 procenta. Meziročně zrychlil zejména růst cen mouky, a to o 64,6 procenta.

Z konkrétních potravin pak meziročně nejvíce zdražil chleba (o 25,4 procenta), drůbeží maso (o 30,7 procenta), jedlé oleje (o 47,8 procenta) a cukr (o 32,1 procenta).

V dopravě vzrostly ceny automobilů o 13,9 procenta a pohonných hmot a olejů dokonce o 44,3 procenta. Zdražily i oděvy (o 22,9 procenta) a obuv (o 16,8 procenta).

Jurečka: Platy jsme připraveni zvýšit, ale ne o inflaci

Domácí

U bydlení zdražil zemní plyn o 49,2 procenta, tuhá paliva o 30,1 procenta, elektřina o 30,8 procenta a teplo a teplá voda o 17,8 procenta. V oddíle stravování a ubytování se zvýšily ceny stravovacích služeb o 22,8 procenta a ubytovacích služeb o 18,1 procenta.

Analytik: Třetinu inflace tvoří bydlení

„V meziročním srovnání byl v květnu těžištěm cenového růstu oddíl bydlení, voda, energie a paliva (zhruba třetina inflace), a to především kvůli prudkému růstu cen elektřiny, plynu a tzv. imputovaného nájemného. Až na výjimky se však výrazně zdražovalo ve všech oddílech spotřebního koše,“ zhodnotil analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Zároveň podotkl, že květnová inflace výrazně předčila odhady České národní banky, která počítala s růstem o 14,9 procenta.

„Vysoká květnová inflace v kombinaci s obměnou bankovní rady ČNB vytvářejí pro centrální bankéře prostor pro poslední razantní zvýšení úrokových sazeb na konci června, a to minimálně o 100 bazických bodů,“ dodal Novák.

Podle Lukáše Kovandy, hlavního ekonoma z Trinity Bank, se ČNB uchýlí k ještě razantnějšímu zvýšení základní úrokové sazby, a to o 1,5 procenta na 7,25 procenta.

„I tak bude obtížné inflaci zkrotit. V červnu inflace dále zrychlí, přiblíží se úrovni 17 procent, což je mimochodem zhruba míra inflace Rusku,” poznamenal.

Reklama

Výběr článků

Načítám