Hlavní obsah

Hromadné propouštění nahlásilo v září 30 firem, pocítí to 1700 lidí

Novinky, pit
Praha

V září letošního roku ohlásilo hromadné propouštění v rámci České republiky 30 společností. Tento krok se dotkne 1713 zaměstnanců. Vyplývá to z údajů krajských poboček Úřadu práce ČR (ÚP ČR).

Foto: Michaela Říhová, Právo

Ilustrační foto

Článek

Firem, které přistoupily k propouštění, je podle mluvčí ÚP ČR Kateřiny Beránkové v porovnání se stejným obdobím loňského roku o čtyři méně. Oproti srpnu jejich počet ale stoupl o devět.

Počet propuštěných pak stoupl jak v meziročním (o 220), tak v meziměsíčním srovnání (o 710). Nejvíce zaměstnavatelů, konkrétně 13, nahlásilo hromadné propouštění v Praze.  Celkem se toto opatření dotkne 1003 lidí, což je opět nejvíc. Za Prahou skončil Plzeňský kraj se 154 propuštěnými pracovníky. Pokud jde o okresy, nejhůř dopadlo Plzeňsko a Hodonínsko.

Pomoci mohou třeba veřejně prospěšné práce

„Jakmile Úřad práce ČR obdrží informaci o hromadném propouštění, je připraven pomoci zaměstnancům ještě v době, než k němu fakticky dojde,“ sdělila Beránková.

Pro nezaměstnané se nabízejí například veřejně prospěšné práce nebo podpora vytváření společensky účelných pracovních míst. Zaměstnavatelé, kteří se rozhodnou taková místa vytvořit, mohou dostat od ÚP ČR příspěvek na mzdu na jednoho zaměstnance až do výše 15 000 korun po dobu maximálně 12 měsíců.  Podmínkou je, že firma musí prokázat bezdlužnost a musí se jednat o obtížně umístitelného uchazeče na trhu práce.

Míra nezaměstnanosti v Česku stoupla za září o desetinu procentního bodu na 7,6 procenta. Bez práce bylo přes 557 tisíc lidí. Pro srovnání, nezaměstnanost v eurozóně se pohybuje kolem 12 procent, v krizí drceném Řecku vystoupala za červenec na hrozivých 27,5 procenta.

Jak se definuje hromadné propouštění
O hromadné propouštění se jedná tehdy, pokud dostane ve firmě s 20 až 100 zaměstnanci výpověď minimálně 10 lidí. V podniku se 101 až 300 pracovníky aspoň desetina zaměstnanců a ve společnosti s více než 300 zaměstnanci minimálně 30 lidí.Předtím, než dá zaměstnavatel výpovědi jednotlivým zaměstnancům, musí o svém záměru písemně informovat, a to nejpozději 30 dní předem, odborovou organizaci, radu zaměstnanců a také příslušnou krajskou pobočku ÚP ČR podle místa činnosti firmy. Ve zprávě je podnikatel povinen uvést důvody a termíny hromadného propouštění, celkový počet zaměstnanců a zároveň počet a profesní složení lidí, kterých se bude propouštění týkat. V neposlední řadě musí informace obsahovat i údaje o odstupném, případně dalších právech takto postižených pracovníků. Současně musí zaměstnavatel předložit návrh kritérií, na jejichž základě proběhne výběr těch, kteří dostanou výpověď.
Zdroj: Úřad práce ČR

Reklama

Výběr článků

Načítám