Hlavní obsah

Hospodářský růst EU zpomalil na 1,4 procenta

Novinky, tov

Průměrný meziroční růst ekonomik 28 zemí Evropské unie ve druhém čtvrtletí zpomalil na 1,4 procenta z 1,6 procenta v prvním kvartále. V Itálii HDP dokonce kleslo. Česko se s růstem 2,7 procenta řadí nad průměr, zaostává ale za Polskem či Maďarskem. Vyplývá to z dat, která v pátek vydal Eurostat.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Růst HDP ve vybraných zemích EU

Článek

V Itálii HDP meziročně kleslo o desetinu, v Německu rostlo o slabých 0,4 procenta. Ze zemí EU si nejlépe vedlo Maďarsko s růstem o 5,2 procenta. Teoreticky by jej mohlo překonat Irsko, které za druhý kvartál nedodalo data, v tom předchozím rostlo o více než šest procent.

Polsko rostlo o 4,2 procenta a Slovensko o 2,6 procenta, tedy o desetinu pomaleji než Česko. Údaje Eurostatu se kvůli metodice výjimečně odchylují od dat národních statistických úřadů, například ten slovenský v srpnu odhadl růst v druhém kvartálu jen na 1,9 procenta.

ECB chystá podporu

Ekonomika Velké Británie, která se složitě snaží Unii opustit, rostla o 1,2 procenta. Stejným tempem rostly v průměru také ekonomiky 19 zemí eurozóny, oproti předchozímu čtvrtletí šlo o zpomalení o desetinu bodu.

Vedení Evropské centrální banky (ECB) kvůli zpomalování hospodářského růstu hodlá podpořit ekonomiku eurozóny dalšími podpůrnými opatřeními. ECB v srpnu uvedla, že nový soubor opatření by mohl přinést další snížení úroků či nové nákupy dluhopisů. Tomuto postupu se nebrání ani Christine Lagardeová (současná ředitelka Mezinárodního měnového fondu), která by se šéfkou centrální banky měla stát od listopadu.

Reklama

Související články

Německo chystá opatření pro případ recese

Německo podle agentury Bloomberg připravuje opatření na povzbuzení domácí ekonomiky a spotřeby. Má jít o prevenci před hlubší recesí, která největšímu...

Výběr článků

Načítám