Hlavní obsah

Hartenberg z Babišova svěřenského fondu kupuje prodejce prádla Astratex

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Fond Hartenberg, který patří do svěřenského fondu premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO), kupuje většinový podíl v největším středoevropském internetovém prodejci spodního prádla Astratex. Hartenberg o tom informoval v tiskové zprávě. Cenu transakce ani jedna ze stran neuvedla, podle odhadu Hospodářských novin má jít o stovky miliónů korun.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Článek

Astratex funguje od roku 2000, výhradně prodeji přes internet se firma začala věnovat o pět let později. Většinu jejího sortimentu tvoří dámské spodní prádlo a plavky, prodává ale také ložní prádlo. Momentálně je v online prodeji spodního prádla lídrem na trhu v ČR, na Slovensku, v Polsku a v Rumunsku, působí také v Maďarsku, Bulharsku a Rakousku. Společný sklad se nachází v Náchodě.

Tržby společnosti vzrostly v uplynulém roce o více než 35 procent na téměř 600 miliónů korun. Firma očekává, že miliardového obratu dosáhne do tří let.

„O vstupu do e-commerce jsme uvažovali již nějakou dobu. Předtím, než jsme se poprvé setkali s akcionáři společnosti Astratex, jsme zvažovali několik potenciálních investic v online segmentu,” uvedl investiční manažer Hartenbergu Jozef Kováč. Astratex by podle něj měl dál pokračovat v evropské expanzi.

Transakci ještě musí schválit český antimonopolní úřad.

Kupují kliniky

Fond soukromého kapitálu Hartenberg založil Babiš spolu s Jozefem Janovem, bývalým investičním ředitelem Penty. Fond investoval v poslední době mimo jiné do zdravotnického byznysu nákupem klinik asistované reprodukce, vlastní také třeba většinový podíl v Poliklinice Modřany. Působí rovněž v oborech biotechnologií či potravinářství a nedávno koupil podíl v leteckých opravnách Avia Prime. [celá zpráva]

Fond naopak před několika dny prodal svoji společnost FutureHealth, která měla v Opočně a v dalších městech vybudovat zařízení intenzivní následné péče a rehabilitace.

Hartenberg spadá pod firmu SynBiol. Její akcie a rovněž akcie společnosti Agrofert vložil Babiš loni v únoru kvůli zákonu o střetu zájmů do svěřenských fondů.

Reklama

Výběr článků

Načítám