Hlavní obsah

Hádej, odkud volám? První hovor přes mobil se uskutečnil před 42 lety

Novinky, tov

V pátek 3. dubna 1973 se v New Yorku uskutečnil první hovor z mobilního telefonu. V roce 1975 mělo mobil na celém světě pět tisíc lidí, v roce 2020 to bude podle odhadů téměř pět miliard. Mobilní průmysl tvoří stále významnější prvek světové ekonomiky, píše španělský deník El País.

Foto: Profimedia.cz

Martin Cooper s prvním a současným mobilem

Článek

„Že nevíš, odkud ti volám?“ zeptal se tehdy Martin Cooper z motoroly svého rivala Joela Engela z Bell Labs AT Stál na Šesté avenue a chystal se na tiskovou konferenci v hotelu Hilton, kde oznámil, že se mu povedlo uskutečnit první hovor mobilním telefonem v historii.

Jeho mobil v roce 1973 vážil 794 gramů, měřil 33 centimetrů, nabíjel se deset hodin a baterie mu vydržela půl hodiny. V přepočtu na současné ceny stál asi 7200 eur (198 tisíc korun), píše španělský deník. Pro srovnání iPhone6 od Applu váží 123 gramů, měří 13,8 centimetru a stojí 699 eur (19,3 tisíce korun).

V roce 1975 mělo mobil na celé planetě pět tisíc lidí. Dnes jich je podle posledních statistik sdružení světových operátorů GSMA 3,6 miliardy, tedy polovina světové populace. Do roku 2020 by to mělo být 4,6 miliardy. Většina z nich jsou chytré telefony, jejichž boom odstartoval rozvoj mobilního internetu. Chytrých telefonů se už nyní prodává víc než tabletů, počítačů a televizí dohromady.

„Mobilní průmysl tvoří stále významnější příspěvek k výkonu světové ekonomiky. V roce 2014 s globálními tržbami ve výši tří biliónů dolarů tvořil 3,8 procenta světového HDP, v roce 2020 by to měly být už 4,2 procenta,“ uzavírá list.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám