Hlavní obsah

GE Aviation v Česku nechá testovat motory studenty ČVUT

Novinky, tov

Americká firma GE Aviation, která se chystá v Česku postavit továrnu na turbovrtulové letecké motory, bude při vývoji a vylepšování motorů využívat studenty ČVUT. Technická univerzita díky spolupráci vychová každý rok kolem padesátky leteckých expertů.

Foto: GE Aviation

Představení spolupráce GE Aviation a ČVUT

Článek

Studenti ČVUT budou sbírat a analyzovat počítačová data na základě výstupů z provozu a testování motorů. To umožní nastavení správného způsobu údržby a optimalizaci nákladů na chod motorů. Na základě analýzy dat mají z modelu vyvinout digitální systém pro budoucí sledování provozu motorů.

„Kromě zajímavé práce pro své vývojáře získá ČVUT zároveň šanci, aby vedlo studenty k zájmu o letecký trh na špičkové technologické úrovni. Ze synergií GE a ČVUT může profitovat celý český letecký průmysl a celková konkurenceschopnost domácí ekonomiky,“ uvedly firma a univerzita ve společném prohlášení.

V rámci dohody o spolupráci GE Aviation pomůže ČVUT s budováním a provozem nové infrastruktury pozemních a leteckých zkušeben a poskytne univerzitě vlastní software. Univerzita bude spolupracovat s pražským Výzkumným a zkušebním leteckým ústavem a také s českým leteckým podnikem Orbis Avia v Hradci Králové.

Místo pro nový závod stále teprve vybírají

„Je to skvělý projekt, který propojuje vysoké školství s průmyslem. Spolupráce přinese rozvoj letectví a kosmických technologií,“ řekl premiér Andrej Babiš. Ten se oznámení spolupráce zúčastnil spolu s americkým velvyslancem Stephenem Kingem.

„GE prostřednictvím výzkumu a výroby s vysokou přidanou hodnotou investuje do slibné budoucnosti Čechů i Američanů,” komentoval velvyslanec.

Podle firmy je to poprvé, kdy bude mít GE Aviation spolupráci s univerzitou na takové úrovni. ČVUT, které otevírá nový studijní program zaměřený na letectví a vesmír, chce vzdělat ročně zhruba 50 absolventů. Jeho součástí budou high-tech letecké poznatky právě díky spolupráci s GE Aviation.

Společnost nyní pracuje na vývoji a testování motorů v pražských Letňanech, začátkem ledna otestovala zbrusu nový motor pro Cessnu. [celá zpráva]

Do roku 2022 plánuje otevřít nový výrobní závod v jiné lokalitě. O místě zatím není definitivně rozhodnuto, vybírá z několika variant ve Středočeském kraji.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám